NASA marsikulgur vedas end elulootusega platsi peale (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Selline näeb välja koht – Bunsen Peak – kust NASA marsikulgur Perseverance asub otsima võimaliku iidse elu jälgi.
Selline näeb välja koht – Bunsen Peak – kust NASA marsikulgur Perseverance asub otsima võimaliku iidse elu jälgi. Foto: NASA/JPL

Erinevalt oma eelkäijast Curiosityst on NASA teadusaparaatidest pungil marsikulgur Perseverance spetsiaalselt mõeldud võimalike elu märkide otsimiseks minevikust, vastavalt ametlikele missiooni eesmärkidele. 

Maandumiskoht valiti Jezero kraatri põhjas, kus leidub iidset muda ja muid setteid, mis ladestusid rohkem kui kolm miljardit aastat tagasi jõe suubumisel järve. Me ei tea, kas selles järves oli elu, kuid kui seal oli, võib Perseverance leida sellest tõendeid.

Võib ette kujutada, et Perseverance avastab suuri, hästi säilinud mikroobikolooniate fossiile, võib-olla samasuguseid kui kapsasarnased stromatoliidid, mida päikesetoitelised bakterid kunagi Maa veekogude iidsetel kallastel lõid. Sellised fossiilid oleksid piisavalt suured, et neid marsikulgur oma kaamerate abil selgelt näha saaks, ja need võivad sisaldada ka keemilisi tõendeid iidse elu kohta, mida kulguri spektroskoopilised instrumendid suudaksid tuvastada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles