5 nõuannet, kuidas käituda, kui oled äikese kätte jäänud

teadus.postimees.ee
Copy
Äike Lõuna-Eestis.
Äike Lõuna-Eestis. Foto: Arvo Meeks

Keskkonnaagentuuri prognoosi kohaselt liiguvad pärastlõunal üle Eesti edelast kirdesse äikesevihmad, millega võivad kaasneda tihe sadu, rahe ja tugevad tuulepuhangud. Et kõik kulgeks ohutult, tasub meelde tuletada, kuidas äikeseeksperdid käituda soovitavad.

1. Hoia eemale üksikutest kõrgetest objektidest

Hoia eemale üksikutest puudest, metallmastidest, -aedadest ja mägedest – välgutabamuse võimalus on seal suurem. Lagendikul üksiku kõrge puu all seismine võib endast kujutada suuremat ohtu kui puuderohkes metsas või pargis liikumine.

2. Tule veest välja

Kui viibid äikese lähenedes vees või veekogul, tule kohe kaldale, sest vesi on hea elektrijuht ja tasase veepinna kohal on ujuja pea või paadis istuv inimene nagu piksevarras.

3. Mine autosse ja sulge uksed

Suletud ustega auto – ükskõik, kas seisev või liikuv – on äikese ajal turvaline koht. Välgutabamuse korral liigub laeng auto välispinnalt läbi märgade rehvide maapinda, masinas sees pole midagi tunda.

4. Püsi turvalistes siseruumides

Võimalusel varju siseruumidesse ja sulge aknad-uksed. Turvalised on eelkõige korraliku elektri- ja veevärgiga hooned; elektrivõrguta ja veevärgita kuurid, onnid ja väiksemad hooned pakuvad kaitset küll vihma eest, kuid mitte välgutabamuse korral. On hea, kui hoonel on olemas korralik piksevarras. Kuid ka turvalises hoones võib kannatada saada näiteks dušši või veekraani, aga ka juhtmega elektriseadmeid kasutades.

5. Hoia maadligi

Kui varjumine pole võimalik, tuleks hoida võimalikult maadligi, näiteks minna lohku või kraavi. Kõige turvalisem on kükitada. Käed tuleks hoida ümber põlvede ja pea võimalikult madalal. Toetuma peaks päkkadele, hoides kannad võimalusel maapinnast veidi kõrgemal ja külgepidi koos. See on ohutum kui seismine, sest see teeb inimese madalamaks, vähendades nii otsese välgutabamuse ohtu. See on ka ohutum kui lamamine, sest kontaktpind maaga on märgatavalt väiksem. Kandade koos hoidmine aitab ühe jala kaudu kehasse sisenenud elektrivoolu teise jala kaudu maandada, vähendades tõenäosust, et see ülejäänud kehasse tungib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles