Esmaspäev oli maakera mõõtmisajaloo kõige palavam päev (2)

Copy
Kuumalained toovad endaga kaasa hulganisti maastikupõlenguid
Kuumalained toovad endaga kaasa hulganisti maastikupõlenguid Foto: JOHN MOORE

Esmaspäev oli maakera mõõtmisajaloo kõige kuumem päev, mil keskmine temperatuur ületas esimest korda 17 kraadi Celsiuse järgi, näitavad USA meteoroloogide esialgsed mõõtmistulemused.

USA Rahvusliku Ookeani- ja Atmosfääriametiga (NOAA) seotud organisatsioon registreeris 3. juulil planeedi keskmiseks maapinnalähedaseks temperatuuriks 17,01 °C.

See mõõtmine ületab eelmise rekordi (16,92 °C), mis pandi paika möödunud aasta 24. juulil. NOAA võrdleb tulemusi ajalooliste mõõtmisandmetega, mida on kogutud alates 1979. aastast.

Maailma keskmine õhutemperatuur kõigub aasta jooksul umbes 12 °C ja veidi alla 17 °C vahel. Aastatel 1979–2000 oli juuli esimese poole keskmine temperatuur 16,2 °C.

Rekordit pole veel teiste mõõtmistega kinnitatud, kuid see võib juba peagi uuesti puruneda, sest põhjapoolkera suvi on alles algamas. Keskmine globaalne temperatuur tõuseb tavaliselt kuni juuli lõpu või augusti alguseni.

Temperatuurid on tõenäoliselt järgmise aasta jooksul ajaloolistest keskmistest veelgi kõrgemad, sest Vaikses ookeanis on alanud El Niño ilmastikunähtus, kinnitas maailma meteoroloogiaorganisatsioon esmaspäeval.

Lisaks paiskab inimtegevus – peamiselt fossiilkütuste põletamine – jätkuvalt igal aastal atmosfääri umbes 40 miljardit tonni planeeti soojendavat süsinikdioksiidi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles