Aknele on leitud uus ravi: ultraheliga toimiv plaaster

teadus.postimees.ee
Copy
Akne all kannatavatele inimestele on leitud uus ravi
Akne all kannatavatele inimestele on leitud uus ravi Foto: Pexels

Uus mikronõeltega plaaster võib tuua lootust inimestele, kes võitlevad aknega. Antibiootikumide asemel saab kasutada plaastrit, mis vabastab ultraheliga aktiveerides nanoosakesed, mis tapavad aknet põhjustavad bakterid.

Akne on rasunäärme ja karvanääpsu põletikuline haigus, mille korral tekivad nahale komedoonid, paapulid ja mädapead, raskematel juhtudel ka valulikud sõlmekesed. See loob madala hapnikusisaldusega mikrokeskkonna, kus Propionibacterium acnes bakterid saavad paljuneda. Seeläbi nakatub karvanääps ja põletik tekitab punase vistriku.

Üldiselt soovitatakse akne esmaseks raviks antibiootikume, mida manustatakse kas suukaudselt või paikselt. Samas on paikse antibiootikumravi ravitoime murettekitav, sest ravim läbib nahakudet. Samuti muutub ravi vähem efektiivseks, kui bakterid on ravimi vastu resistentsed või kui nad migreeruvad nahaalustesse kudedesse. Lisaks võib P. acnes bakter eritada ekstratsellulaarseid polüsahhariide, moodustades biokile, mis blokeerib antibakteriaalsete ainete või immuunrakkude poolt algatatud rünnakud.

Hongkongi ülikooli õppejõud Kelvin Yeung otsis paremini toimivat alternatiivi ja leiutas oma töörühmaga erilise plaastri.

Mikronõeltega plaastritel on üldiselt väike polümeerlehtede kujuga vorm, mille alaküljel on hulk väikseid teravaid nõelu, mille peale on kantud ravim. Kui suruda plaaster vastu keha, tungivad nõelad valutult naha pealmisesse kihti. Seejärel lahustuvad nad ohutult ja vabastavad ravimi kehasse.

Teadusajakirjas Science Advances avaldatud uurimuses selgitatakse, et antud plaastri juhul sisaldavad nõelad nanoosakesi, mis on valmistatud tsingil põhinevast metall-orgaanilisest raamistikust. Peale osakeste vabastamist P. acnes bakteriga nakatunud nahka, kasutatakse ravitoime aktiveerimiseks ultrahelilaineid. Tänu sellele hakkavad nanoosakesed keemilisi ühendeid tootma, mida nimetatakse reaktiivseteks hapnikuliikideks (ing k reactive oxygen species ehk ROS) ning mis hävitavad baktereid.

 
Skeem mikronõelte ja ultraheliga toimivast akneplaastri raviprotsessist
Skeem mikronõelte ja ultraheliga toimivast akneplaastri raviprotsessist Foto: Hongkongi ülikool

Hiirte peal plaastreid katsetades piisas 15 minutist ultraheli stimuleerimisest, et hävitada vistrikes 99,73 protsenti P. acnes bakteritest. Lisaks leiti, et nanoosakeste poolt vabastatud tsingiioonid aitasid käivitada nahas olemasolevad fibroblastid (sidekoerakud) naha paranemist.

«Uus mikronõeltega plaaster, mis tekitab ultraheliga stimuleerimisel reaktiivseid hapnikuliike (ROS) ning on antibiootikumivaba ja transdermaalse toimega, suudab tõhusalt ravida P. acnes bakterite põhjustatud infektsiooni ning kiirendab ka naha paranemist tänu tsingiioonidele,» ütles Yeung. «ROS-i spetsiifiline bakteri hävitusmehhanism viitab sellele, et plaastriga on võimalik ravida ka teisi nahapõletikke, mis on põhjustatud näiteks seene, parasiitide või viiruste poolt.»

Ultraheliga on võimalik mõjutada ka ajutööd ja parandada lausa vaimset tervist. Seeläbi saab pidurdada vananemisega kaasnevaid õppimis- ja mäluprobleeme. Loe rohkem siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles