USA senaatorid valmistavad ette tehisintellekti ligipääsu keelamist tuumarelvadele (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Tuumarelva kasutamise plaanini jõudis hiljuti ka tehisintellekt ChaosGPT, millele anti ülesandeks inimkond hävitada. USA-s tahetakse nüüd seadusega keelata robotite ligipääs selle relva kasutamise otsustusprotsessile.
Tuumarelva kasutamise plaanini jõudis hiljuti ka tehisintellekt ChaosGPT, millele anti ülesandeks inimkond hävitada. USA-s tahetakse nüüd seadusega keelata robotite ligipääs selle relva kasutamise otsustusprotsessile. Foto: Wikimedia Commons

USA senaator Edward Markey ning esindajatekoja esindajad Ted Lieu, Don Beyer ja Ken Buck teatasid kahepoolsete seaduste esitamisest, mille eesmärk on takistada tehisintellekti süsteemi ligipääs tuumarelvade käivitamise otsuste tegemisele. Autonoomse tehisintellekti seaduse järgi keelataks föderaalsete fondide kasutamine mis tahes tuumarelva käivitamiseks automatiseeritud süsteemi jaoks ilma «mõttelise inimkontrollita».

Relvadele ligipääsu tõkestamise vajadusest on rääkinud ka tehisintellekti algoritmide üks loojatest Geoffrey Hinton, kes peab kõige apokalüptilisemaks stsenaariumiks autonoomsete relvade – tapjarobotite ilmumist. Hinton pidas Google´it tehisaru taltsutajaks, kuid Microsofti rahastatava ChatGPT ilmumisega on pidurid osaliselt nii-öelda maha võetud.

Oht tehisintellekti hävitustööks tuumarelvade abiga on täiesti olemas, selgus eksperimendist autonoomse mudeliga ChaosGPT, mis suudab agentide abiga täita iseseisvalt endale antud ülesandeid. Nimelt anti ChaosGPT-le ülesanne leida sobiv viis võimule pääsemiseks ning inimkonna hävitamiseks ja esimese asjana pakkus see välja, et tuleb saavutada kontroll tuumarelvade üle

«Kuna me elame üha digitaalsemas ajastus, peame tagama, et tuumarelvade juhtimise, kontrollimise ja käivitamise võim on ainuüksi inimestel, mitte robotitel,» ütles senaator Edward Markey oma pressiteates, «seetõttu peangi tutvustama autonoomse tehisintellekti tõkestamise seadust. Peame hoidma inimesi kursis elu ja surmaga seotud otsuste tegemisel, eriti meie kõige ohtlikumate relvade puhul.»

Uus seaduseelnõu tugineb USA kaitseministeeriumi kehtival poliitikal, mis sätestab, et  Ameerika Ühendriigid hoiavad inimese fookuses kõigil juhtudel, mis on olulised presidendi otsuste elluviimiseks tuumarelva käivitamise ja peatamise kohta.

Seaduseelnõu eesmärk on kirjutada kaitseministeeriumi põhimõte seadusesse ning see järgib ka tehisintellekti riikliku julgeolekukomisjoni soovitust, mis kutsus üles kinnitama poliitikat, mille järgi saavad tuumarelvade kasutamist lubada ainult inimesed ise, mitte masinad.

«Kuigi tehisintellekti sõjaline kasutamine võib olla sobiv riikliku julgeoleku tugevdamiseks, siis tehisintellekti kasutamine tuumarelvade juhtimiseks ilma inimliku käsu- ja kontrolliahelata on hoolimatu, ohtlik ja tuleks keelata,» ütles esindaja Buck oma avalduses.

Uus seaduseelnõu tuleb ajal, kui ärevus kiiresti areneva (ja mõnikord halvasti mõistetava) tehisintellekti tehnoloogia võimaliku tuleviku pärast kasvab. See ajendas ka Tulevikuelu Instituudi teadlaste rühma algatama pöördumist, et peatada GPT-4 taoliste «võimsamate tehisintellekti süsteemide» väljatöötamine vähemalt pooleks aastaks. Selle tehnoloogia liiga kontrollimatu arendamise eest on hoiatanud ka Skype´i üks asutajatest ja pöördumise algatajatest Jaan Tallinn.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles