Kuulamismeetod lihtsustab keelte õppimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Uus-Meremaa teadlane Paul Sulzberg leidis, et keele kõla sagedane kuulamine aitab ajus tekitada õppimist soodustavaid mustreid isegi siis, kui kuulaja jutust sõnagi aru ei saa.

Sulzbergeri peamise hüpoteesi kohaselt piisab vaid uue keele kuulamisest, et ajus tekiksid sõnade õppimiseks vajalikud struktuurid - nii õpivad oma emakeele selgeks ka beebid, vahendab Novaator.

Sulzberg võttis uurimuse ette pärast seitsmeaastast vene keele õpetajana töötamist Uus-Meremaal, kuna nägi, et uue keele õppimine on paljudele väga raske, mistõttu ei näinud paljud enda arengut ning otsustasid loobuda.

Meest huvitas, miks on võõra keele õppimine nii keeruline, kui inimesed samas õppivad pidevalt uusi sõnu oma emakeeles, vastus peitus aju võimes luua uute helide kombinatsiooni kuuldes uusi närvistruktuure.

Sulzbergi sõnul on tänapäeva globaliseeruvas maailmas küllaltki lihtne võõrkeelseid filme ja laule kuulata, äärmiselt tõhus meetod oleks ka iga päev iPodist tund aega näiteks prantsuse keelt kuulata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles