Orkaan ähvardab NASA kuuraketi ümber lükata

teadus.postimees.ee
Copy
NASA otsustas hiigelraketi SLS stardiplatvormilt tagasi Kennedy kosmosekeskusesse peitu viia, et kaitsta  saabuva orkaani eest. Roomiktransportöör saadeti teele juba nädalavahetusel, praegu kestab kuue kilomeetri pikkune teekond angaari.
NASA otsustas hiigelraketi SLS stardiplatvormilt tagasi Kennedy kosmosekeskusesse peitu viia, et kaitsta saabuva orkaani eest. Roomiktransportöör saadeti teele juba nädalavahetusel, praegu kestab kuue kilomeetri pikkune teekond angaari. Foto: Joel Kowsky / NASA / Scanpix

Saabuv troopiline orkaan Ian tõmbas kriipsu peale NASA järjekordsele, nüüd juba kolmandale katsele saata teele hiigelrakett SLS (Space Launch System), et valmistada ette inimese lähetamist Kuule. Ennustatav tuule tugevus on nii suur, et SLS võib ümber kukkuda.

Pühapäeval otsustati, et 98 meetri kõrgune rakett koos selle otsa kinnitatud kosmoselaevaga Orion, mis on mõeldud nelja astronaudi Kuule sõidutamiseks, viiakse angaari peitu. Tänaseks plaanitud start jäeti ära.

Veel reedel arvati, et tuul ei sega NASA missiooni Artemis I starti, mis on esimene etapp inimese naasmiseks Kuule pärast enam kui viiekümneaastast vaheaega. Selles etapis taheti katsetada kanderaketti, kosmoselaeva süsteeme ja kogu tehnika toimimist tiirul ümber Kuu.

Eile alustaski hiigelrakett aeglaselt oma kuuekilomeetrist teekonda roomiktransportööril stardiplatvormilt 39B tagasi NASA Kennedy kosmosekeskuses asuvasse koosteangaari. Tagasisõidust saab vaadata otseülekannet:

Lisaks kosmoselaeva päästmisele tahab NASA anda aega kohalikele töötajatele oma elamise ja pereliikmete ettevalmistamiseks, sest orkaan tabab ennustuste järgi just kosmosekeskuse piirkonda.

Artemis I stardiks ettenähtud ilmatingimused nõuavad näiteks stardi ärajätmist, kui viie meremiili raadiuses on äikeseoht üle 20 protsendi, rahe tõenäosus üle viie protsendi, puhanguline tuule tugevus üle 15 m/s jne.

Orkaan Ian suundub praegu otse Florida suunas ning selle ennustatav puhanguline tuulekiirus on kuni 49 m/s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles