NASA alustab esmaspäeval proovisõitu Kuule, enne kui inimesed sinna saadab

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
16. augustil sõitis maailma võimsaim kosmoserakett SLS (Space Launch System) monteerimishallist platvormile 39B, et startida sealt Kuu suunas juba 29. augustil, kui ilm lubab.
16. augustil sõitis maailma võimsaim kosmoserakett SLS (Space Launch System) monteerimishallist platvormile 39B, et startida sealt Kuu suunas juba 29. augustil, kui ilm lubab. Foto: NASA

NASA alustab täpselt pool sajandit hiljem oma uut Kuu-missiooni, mille eesmärgiks on viia inimesed jälle Maa ainsa kaaslase pinnale. Järgmise nädala alguses stardib seda ekspeditsiooni ettevalmistav proovilend hiiglasliku kanderaketi ja kosmoselaevaga, kus veel inimesi pardal pole. Kui kõik läheb hästi, tehakse järgmine proovilend ümber Kuu astronautidega ja kui ka see õnnestub, laskutaksegi taas Kuu pinnale lõunapooluse lähistel.

NASA on nimetanud oma uue Kuu-missiooni Artemiseks iidse Kreeka jumalanna järgi ja jaganud selle kolmeks etapiks. Artemis I ehk esimene etapp alustabki järgmisel esmaspäeval: ajaloo suurim kanderakett SLS (Space Launch System) viib orbiidile kosmoselaeva Orion, mis on lisaks Kuu-missioonile oluline etapp ka Marsi missioonide ettevalmistamisel.

Orion on esimene viimase viiekümne aasta jooksul ehitatud NASA kosmoselaev süvakosmose mehitatud missioonide jaoks ning muidugi on peale esimest Kuu-missiooni selle tehnoloogia vahepeal pööraselt arenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles