James Webbi teleskoop jäädvustas pildi, mis võttis astronoomid sõnatuks

teadus.postimees.ee
Copy
James Webbi kosmoseteleskoobi lähi-infrapunakaamera jäädvustus Orioni udukogust.
James Webbi kosmoseteleskoobi lähi-infrapunakaamera jäädvustus Orioni udukogust. Foto: HANDOUT / Scanpix

Rahvusvaheline uurimisrühm avaldas esmaspäeval esimesed pildid James Webbi kosmoseteleskoobiga jäädvustatud Orioni udukogust. Astronoomidele on see ülesvõte tohutult muljet avaldanud.

See tähtede «häll» asub Orioni tähtkujus 1350 valgusaasta kaugusel Maast ja on praegu sarnases staadiumis, milles meie oma Päikesesüsteem 4,5 miljardit aastat tagasi sündis. Astronoomid ongi sellest piirkonnast huvitatud just selleks, et paremini mõista, mis juhtus meie planetaarse evolutsiooni esimese miljoni aasta jooksul. Täpsemalt aitavad uued vaatlustulemused aru saada, kuidas massiivsed tähed mõjutavad ja muudavad seda gaasi- ja tolmupilve, milles nad sündinud on.

Foto jäädvustamisel, avaldamisel ja edasisel uurimisel osalevad enam kui 100 teadlast 18 riigist, sealhulgas Prantsuse riikliku teadusuuringute keskuse, Kanada Western University ja USA Michigani ülikooli teadurid.

Udukogusid varjutab tavaliselt suur hulk tolmu, mistõttu on nende vaatlemine olnud nähtava valguse spektris toimetavate teleskoopidega, nagu seda oli Webbi eelkäija Hubble, võimatuks. Kuna Webb vaatleb Universumit infrapunaspektris, näeb see ka tolmust «läbi».

Webbi jäädvustus paljastas arvukalt tähelepanuväärseid struktuure 40 astronoomilise üksuse ulatuses, ehk maakeeli meie oma Päikesüsteemi suuruse jagu. Nende hulgas tihedaid galaktilisi filamente, mis võivad sünnitada uusi tähtede põlvkondi, samuti moodustada tähesüsteeme, mis koosnevad keskset prototähest, mida ümbritseb tolmu ja gaasi ketas, milles moodustuvad planeedid.

«Loodame aru saada kogu tähe sünni tsüklist,» ütles Michigani ülikooli astronoomia õppetooli ja rahvusvahelise uurimisrühma liige Edwin Bergin teadlaste esmaspäevases avalduses. «Kõnealuses pildis vaatleme seda tsüklit, kus tähtede esimene põlvkond sisuliselt kiiritab materjali järgmise põlvkonna tarbeks. Need uskumatud struktuurid, mida jälgida saame, kirjeldavad, kuidas tähesünni ringkäik meie galaktikas ja kaugemalgi toimub.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles