Ülehomme jälle: NASA Kuu-missiooni edasilükatud stardi uus katse toimub laupäeva õhtul

teadus.postimees.ee
Copy
Maailma võimsaim raketisüsteem SLS koos kosmoselaevaga Orion on rohkem valmis kui kunagi varem Kuu orbiidile lendamiseks. Nüüdseks peaksid olema kõrvaldatud ka probleemid, mis stardi laupäevani edasi lükkasid.
Maailma võimsaim raketisüsteem SLS koos kosmoselaevaga Orion on rohkem valmis kui kunagi varem Kuu orbiidile lendamiseks. Nüüdseks peaksid olema kõrvaldatud ka probleemid, mis stardi laupäevani edasi lükkasid. Foto: Joel Kowsky / NASA

Esmaspäeval ebaõnnestunud NASA kõigi aegade võimsaima raketisüsteemi SLS Kuu-missiooni Artemis I start lükati edasi laupäeva peale, mil kell 21.17 Eesti aja järgi avaneb järgmine kahe ja poole tunnine aja-aken reisiks Kuu orbiidile.

Artemis I on inimese Kuule taassaatmise esimene etapp, millega katsetatakse ilma meeskonnata nii kanderaketi süsteemi, meeskonna kosmoselaeva Orion kui ka kõigi toetavate süsteemide toimimist. Esmaspäeval aga selgus vahetult enne starti, et üks raketimootoritest RS-25 kuumenes üle ja selle jahutamine normi piiresse ei õnnestunud kahetunnise stardiakna sees.

Meeskonnata missioon ümber Kuu sillutab teed järgmistele etappidele, kui Kuu orbiidile viiakse astronaudid ning hiljem kolmandas etapis 2025. aastal toimub juba inimeste taas-astumine Kuu pinnale. Veelgi kaugemas tuleviks plaanitakse aga Kuu lõunapoolusel asuvasse kuundumiskohta rajada püsiv baas inimestele, kes hakkavad seal erinevaid uurimistöid tegema.

USA kosmosejõudude meteoroloogid ennustavad laupäevaks 60% tõenäosusega stardiks soodsaid ilmastikutingimusi, sel ajal on võimalikud ka juhuslikud vihmahood.

Üheksa tundi enne starti vaadatakse ilmaprognoos veel kord üle ja tehakse selle põhjal lõplik otsus, kas asutakse raketimahuteid kütusega täitma või mitte. Seekord pole ettevalmistusteks enam nii palju aega vaja, kuna esmaspäeval tehti paljud vajalikud protseduurid juba ära. Ka mootori kuumenemise probleem ja väike vesinikuleke sai lahendatud.

Otseülekannet saab jälgida NASA veebilehelt ja Youtube´ist.

Täpsustus 03.09: Artemis I missiooni start lükati taas teadmata ajaks edasi kütuseprobleemide tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles