NASA alustab täna proovisõitu Kuule, enne kui inimesed sinna saadab (6)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Kunstniku visioon planeeritavast Kuu uurimisjaamast tulevikus. 
Kunstniku visioon planeeritavast Kuu uurimisjaamast tulevikus. Foto: NASA

NASA alustab pool sajandit hiljem oma uut Kuu-missiooni, mille eesmärk on viia inimesed jälle Maa ainsa kaaslase pinnale.

Täna stardib seda ekspeditsiooni ettevalmistav proovilend hiiglasliku kanderaketi ja kosmoselaevaga, kus veel inimesi pardal pole. Kui kõik läheb hästi, tehakse järgmine proovilend ümber Kuu astronautidega, ja kui ka see õnnestub, laskutakse taas Kuu pinnale lõunapooluse lähistel.

 NASA on nimetanud oma uue Kuu-missiooni Artemiseks iidse Kreeka jumalanna järgi ja jaganud selle kolmeks etapiks. Artemis I ehk esimene etapp algabki täna. Ajaloo suurim kanderakett SLS (Space Launch System) viib orbiidile kosmoselaeva Orion, mis on lisaks Kuu-missioonile oluline etapp ka Marsi-missioonide ettevalmistamisel.

Orion on esimene viimase viiekümne aasta jooksul ehitatud NASA kosmoselaev süvakosmose mehitatud missioonide jaoks ning muidugi on pärast esimest Kuu-missiooni selle tehnoloogia vahepeal pööraselt arenenud.

Kui pool sajandit tagasi võis NASA kogu arvutusvõimsus olla palju väiksem kui praeguse aja nutitelefonidel, siis nüüd saab kosmosemissiooni juhtida tehis­intellekti, iseõppivate algoritmide, häälkäskluste ja pilvepõhiste superarvutitega.

Uus kosmoselaev Orion peab lendama kaugemale, kui varem käidud, sealhulgas esialgu Kuu ja kunagi hiljem ehk ka Marsi orbiidile. Kosmosesõiduk on ehitatud süvakosmose uuringute vajadustele vastavaks ning peab tehnoloogiliselt vastu pidama kogu järgnevad aastakümned.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles