BLOGI JA OTSEPILT Ajalooline hetk: vaata, kuidas täna NASA megarakett taas Kuu suunas stardib! (5)

teadus.postimees.ee
Copy
Täiskuu oli Floridas asuva Kennedy kosmosekeskuse ja kanderaketi SLS kohal mõni aeg tagasi. Kui ilmaolud jäävad lubatu piiresse, stardib kõigi aegade võimsaim rakett täna kell 15.33 või kahe tunni sees sellest hiljem.
Täiskuu oli Floridas asuva Kennedy kosmosekeskuse ja kanderaketi SLS kohal mõni aeg tagasi. Kui ilmaolud jäävad lubatu piiresse, stardib kõigi aegade võimsaim rakett täna kell 15.33 või kahe tunni sees sellest hiljem. Foto: Cory Huston / NASA

Peale ligi poole sajandi pikkust pausi alustab USA kosmoseagentuur NASA taas Kuu-missiooniga, mille eesmärgiks on viia inimesed Kuu lõunapoolusele ja rajada sinna hiljem kosmosejaam. Täna stardib esimest korda uus kanderaketi süsteem SLS, millega hiljem ka astronaudid ja kosmosejaama detailid orbiidile viiakse. Postimees teeb stardist otseblogi.

Tänaste sündmuste planeeritud ajakava on selline:

15.33 toimub kõige varem kosmoseraketi SLS start, kui ilm lubab.

17.33 sulgub võimalik aja-aken, mille jooksul saab Kuule startida.

Edasi sõltuvad kellaajad juba täpsest stardijajast.

Kanderaketi SLS esimene etapp põletab raketikütuse ära ja eraldub umbes kahe minuti pärast. Põhirakett ja kanderaketid RS-25 tühjenevad raketikütusest umbes kaheksa minuti pärast ja eralduvad. Krüogeense tõukejõu seadmest, mida nimetatakse ICPSiks, eraldub kosmoselaev Orion ligi kahe tunni pärast. ICPS puistab kosmosesse kümme väikest kuupsatelliiti, mis jäävad Kuud uurima või liiguvad edasi avakosmosesse, pardal mitmesugused andurid ja sideseadmed.

Vaata Artemis I kohta lähemalt siit.

Mootoririkke tõttu täna starti siiski ei toimunud. Järgmine võimalik aja-aken kosmoselennuks avaneb 2. septembril.

Tagasi üles