Lorenzi atraktori üks võimalik graafiline esitlus. Piltlikult võib võrrandi lahendus hüpata ühelt «liblikatiivalt» teisele, kui parameetreid isegi ülivähe muuta.
Lorenzi atraktori üks võimalik graafiline esitlus. Piltlikult võib võrrandi lahendus hüpata ühelt «liblikatiivalt» teisele, kui parameetreid isegi ülivähe muuta. Foto: Wikipedia

On levinud lugu kaoseteooriast, mis räägib sellest, et paljud nähtused – ilm näiteks – on sellised, et kusagil troopikas tiivaga õhku lõiganud liblikas võib põhjustada tormi teisel pool maakera. Me pole siiani teadnud, kas see nii on, aga kui füüsikud ja matemaatikud vaatavad selliseid nähtusi kirjeldavaid võrrandeid, siis paistvat sellistest väga-väga väikestest muutustest lähteandmetes välja just selline määramatus nende võrranditega kirjeldatud liikumistes.

Jaapani riikliku teadusuuringute instituudi RIKEN arvutuskeskuses on koostatud ja testitud ilmamudeleid ning püütud ennustada, kuidas on võimalik vältida raskete tagajärgedega ilmastikunähtusi.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.