Teada-tuntud kilogrammiga võib nädala lõpus hüvasti jätta (7)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Reedel hääletavad rahvusvahelise kaalude ja mõõtude konverentsil osalevad teadlased kilogrammi definitsiooni muutmise üle.

Kilogramm on viimane rahvusvahelise mõõtsüsteemi ühik, mis põhineb füüsilisel objektil – Pariisis mitme luku ja riivi taga hoitaval 1879. aastal plaatinast ning iriidiumist valmistatud kaaluvihi massil. Materiaalne olemus toob kaasa mitu probleemi, kirjutab ERR Novaator.

«Kui prototüüp praegu maha kukuks ja sealt tuleks lahti ühegrammine kild, oleks pärast järgmisi kalibreerimisi igal pool maailmas kilogramm ühe grammi võrra kergem,» selgitas Eesti massi riigietaloni labori etaloni hoidja Allar Pärn. Aegamööda leviks muutus nii supermarketitesse kui ka laboritesse. Igapäevaselt silmale nähtamatuid masse liigutavatele ja täppismõõtmisi tegevatele teadlastele tähendaks see katastroofi.

Loe lähemalt ERR Novaatorist või Postimehe maikuus ilmunud loost.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles