Selgus, kes oli maailma esimene loom

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma vanima looma "troonile" tõusnud ürgne elukas Dickinsonia.
Maailma vanima looma "troonile" tõusnud ürgne elukas Dickinsonia. Foto: Austraalia Riiklik Ülikool/SWNS.COM/Scanpix

Maailma esimeseks loomaks saab hetkeseisuga pidada enam kui 550 miljoni aasta eest merepõhjast toitu otsinud ovaalset elukat Dickinsonia, järeldavad iidses kivistises talletunud kolesteroolimolekule uurinud Austraalia ja Venemaa teadlased.

«Ütlesin Iljale õige mitu korda, et kui sa seda ikka nii väga tahad, võid sa proovida sealt midagi kätte saada, aga sa ei leia mitte kui midagi. Kuid otseloomulikult olin ma rõõmus, kui me laborist tulemused lõpuks kätte saime,» meenutas Joschen Brocks, Austraalia Riikliku Ülikooli paleobiokeemiadotsent ja uurimuse kaasautor ERR Novaatori vahendusel, viidates uuringu esimesele autorile Ilja Bobrovskile.

Väike, kuid mainimisväärne osa oli mängida leiu juures ka Eestil. Just siinsamas kohtus Brochs esimest korda töö esimese autori Ilja Bobrovskiga, kelle peas «kõige-rumalam-idee-mida-eales-kuulnud-olen» sündis.

Kuidas Tallinnas alguse saanud idee idanes ja evolutsiooniliselt olulise avastuseni viis, loe lähemalt ERR Novaatorist.

Bobrovski ja Brocksi uurimus ilmus teadusajakirjas Science.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles