Brexit on geoloogiaga vastuolus: Cornwall on puha Prantsusmaa (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadustööst selgub, et Cornwalli rannikule suvitama minnes asub päevitaja geoloogilises mõttes siiski Prantsusmaal.
Teadustööst selgub, et Cornwalli rannikule suvitama minnes asub päevitaja geoloogilises mõttes siiski Prantsusmaal. Foto: Cornwall Live / SWNS / Scanpix

Brexit kulgeb juba niigi raskelt, aga nüüd tuleb lisaks kõigele veel välja, et Inglismaa ja Mandri-Euroopa on iidsetest aegadest saati lausa geoloogiliselt ühte köidetud.

Terve Cornwalli krahvkond ja Devoni krahvkonna lõunaosa on geoloogilises mõttes täielik Prantsusmaa, kirjutab ERR Novaator.

Teatakse, et umbes 400 miljonit aastat tagasi põrkusid omavahel kokku Laurentia ja Avalonia ja sulandusid kokku muu hulgas ka tänase Suurbritannia kohalt, nii et Šotimaa on laias laastus pärit Laurentiast, Inglismaa ja Wales aga Avaloniast.

Sellised Lõuna-Inglismaa paigad nagu Cornwall ja Lõuna-Devon pärinevad hoopis maakooretükist nimega Armorica, millest on kujunenud ka praegune Mandri-Euroopa, sealhulgas Prantsusmaa.

Arjan Dijkstra Plymouthi Ülikoolist ja ta kolleegid jõudsid selle saladuse jälile, kui uurisid Suurbritannia edelaosa vulkaanilisi kivimeid ja avastasid, et teatud joonest lõuna pool on teatud keemiliste elementide isotoope hoopis teistsuguses koguses kui sest joonest põhja pool.

Cornwalli ja Lõuna-Devoni geoloogilist prantsusepärasust avanud uurimus ilmus ajakirjas Nature Communications.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles