Euroopa Liidu plaan võib Eesti teadlastel keelata kuulsamates teadusajakirjades avaldamise (8)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni avatud teaduse saadik Robert-Jan Smits on maksumüüriga publikatsioonides avaldamise keelustamise peamisi eestvedajaid.
Euroopa Komisjoni avatud teaduse saadik Robert-Jan Smits on maksumüüriga publikatsioonides avaldamise keelustamise peamisi eestvedajaid. Foto: Wikimedia Commons

Euroopas küpsev plaan S võib tähendada, et Eesti teadlased ei saa avaldada oma teadusartikleid maailma tippajakirjades Nature ja Science, sest nende lugemise eest tuleb maksta.

«Teadlased ja teadusministrid on avatuse vajalikkuse üle heietanud juba 20 aastat. Reaalselt pole selle aja jooksul peaaegu mitte midagi muutunud,» ütles ERR Novaatori vahendusel plaani eestkõneleja Robert-Jan Smits, Euroopa komisjoni avatud teaduse saadik.

Muu hulgas tohiksid avaldada avaliku sektori raha kasutavad teadlased esitletava plaani kohaselt aastast 2020 oma artikleid vaid teadusajakirjades, mis teevad uurimused avaldamise järel koheselt kõigile kättesaadavaks.

Näiteks ei tohiks Eesti teadlased selle mõjul riigi raha eest tehtud uuringuid avaldada tippajakirjades nagu Science, Nature, Cell ega Lancet, seda juhul kui Eesti koalitsiooniga liitub.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles