Uus teadusskaala võimaldab hinnata maavälise elu märkide usaldusväärsust

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mujahid Safodien / AFP / Scanpix

Teadlased lõid maavälise elu märkide usaldusväärsuse hindamiseks Richteri-skaalat meenutava skaala, mille maksimumtulemus on võrreldav «tulnukaga käe surumisega».

Vajaduse sellise süsteemi loomiseks on tekitanud erinevad algselt mõistatuslikud kosmosevaatlused, millest paljude puhul hakkavad kiiresti levima oletused, et tegemist peab olema maavälise elu märkidega.

Üks selline oli näiteks 2015. aastal vene astronoomide teade, et kaugelt tähelt jõuab Maale seletamatu signaal. Kuigi tegemist oli vaid ühe observatooriumi üksiku vaatluse tulemustega, tekitas see maavälise elu entusiastides koheselt hulgaliselt spekulatsioone. Kuigi edasised vaatlused esialgseid tulemusi korrata ega maavälise elu oletusi kinnitada ei saanud, vaibusid kuulujutud aeglaselt.

Uus skaala hindab seletamatuid signaale kümne palli skaalal, kus tulemus 0 näitab, et maavälise eluga tulemust olla ei saa, ning tulemus 10 on juba võrreldav «tulnukate kosmoselaevaga Maa orbiidil või kätt suruva tulnukaga,» selgitas projekti kallal töötanud St Andrewsi Eksoplaneetide Keskuse teadlane Duncan Forgan The Guardianile.

Rio 2.0’ks ristitud skaalaga hinnatakse nii märkide maavälise kui ka maise päritolu võimalusi – erakordsete väidete nagu maavälise elu leidmise kinnitamiseks oleks vaja ka erakordseid tõendeid ning need peaksid omakorda pärinema võimalikult erinevatest allikatest. Iga uue tõendi lisandumisel signaalile antud vihjet uuendatakse.

Uuring avaldati ajakirjas International Journal of Astrobiology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles