Teadlased tahavad uue projektiga pidurdada ebola-laadsete taudide teket

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebolasse surnute matus Freetownis Sierra Leones. Ebolapuhang Lääne-Aafrikas nõudis nelja aasta eest tuhandeid elusid.
Ebolasse surnute matus Freetownis Sierra Leones. Ebolapuhang Lääne-Aafrikas nõudis nelja aasta eest tuhandeid elusid. Foto: Baz Ratner/Reuters/Scanpix

Teadlased loodavad tulevikus ennetada viiruste ja nende põhjustatud taudide liikumist loomadelt inimesele. Üleilmne Viroomiprojekt kavatseb jõuda loodusest ette, et ei korduks 2014. aasta ebolapuhang või järgmine zika-viiruse või sarsi epideemia.

2014. aastal Lääne-Aafrikas tuhendeid elusid nõudnud ebolanakkused liikusid inimestele arvatavasti nakatunud loomadelt, tõenäoliselt nahkhiirtelt. Kusjuures, ebola puhul ei oldud varem täheldatud liigilt liigile hüppamist. Samuti ka raseduskomplikatsioone põhjustav zika-viirus või hingamisteede haigus sars nakatasid inimesi loomsetest allikatest, vahendab The Guardian.

Üleilmse Viroomiprojekti (Global Virome Project) raames loodavad viroloogid, arstid ja bioloogid tabada ning ennetada järgmist säärast tõve. Töö on keeruline ning teadlased peavad uuele informatsioonile reageerima väga kiiresti. Projekti üheks peamiseks osaks on koguda andmeid tõenäoliste kandidaatide kohta ning olla operatiivselt valmis neile reageerima. Uurides inimestega koos elavates loomapopulatsioonides leiduvaid viiruseid loodavad projekti eestvedajad tabada neid, mis võivad inimesi ennast ohustada. Tuvastades võimalike ohutegureid saaksid teadlased juba ennetavalt hakata välja töötama vaktsiine ja muid meetmeid, et viiruste ohtlikust vähendada.

Muidugi on kostunud ka kriitikat kaunis auahne projekti tõhususe arvel. Sydney ülikooli teadlane Edward Holmes on veendunud, et kuna projekti hõlmatav tööpõld on nõnda lai, siis pole võimalik, et selle raames saab teha usaldusväärseid või kindlaid ennustusi. Holmesi ja kolleegide meelest on küll võimalik, et leitakse isegi tuhandeid viiruseid, mis võivad loomadelt inimesi nakatada, ent kõigi nende puhul täheldatakse vaid madalat tõenäosust liigilt liigile kanduda. Seega poleks erilist teaduslikku alust hakata mingeid konkreetseid ravimeid või muid vastumeetmeid välja töötama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles