Video: teadlased püüdsid esimest korda pildile segamatult toimetava raku

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tehnika jõuline areng lubab teadlastel filmida rakkude tegevust elavas organismis enneolematu lahutusvõimega. Ühendades omavahel kaks erinevat mikroskoopiliste vaatluste tehnikat uurisid teadlased immuunraku tegemisi sebrakala sisekõrvas.

Uue meetodi välja töötanud Eric Betzig ütles teadusajakiri Nature’ile, et uurida elavat rakku tavalise mikroskoobi klaasi all on sama hea kui uurida lõvide käitumist loomaaiapuuris. Kuid senised tehnikad on elavate rakkude vaatlemisel vaid väga kehvi tulemis andnud.

Saamaks elavast rakust teravat ja kolmemõõtmelist pilti ühendas Betzig, kes on füüsik Howard Hughes’i nimelises meditsiiniinstituudis, tehnika mida tavaliselt kasutatakse kaugete taevakehade jälgimiseks tavapärasema mikroskoopiaga. Adaptiivse optikana tuntud meetodi käigus suunasid nad läbi katsealuse koe laserkiire. Mõõtes kiire nurga ja moonet enne ning pärast koe läbimist sai Betzig koos kollegidega korrigeerida muidu tunduvalt moondunud pilti.

Adaptiivset optikat kombineerisid Betzig kollegidega nõndanimetatud võre-valguse mikroskoopiaga. Kuna tavapäraste mikroskoopide tugev valgus häirib rakkude loomuliku tegevust siis pidi selle asendama tundlikuma valgustusega. Võre-valguse meetodi käigus valgustati uuritavat kude mitmel korral õrna kiireldt vilkuva valgusega, mis andis rakkude liikumisest aimu reaalajas.

Tulemuseks on terav kolmemõõtmeline kujutis, millel näeme sebrakala sisekõrvas toimetava immuunsüsteemi raku liikumist. Ajakirjas Science kirjeldatud vaatlused on esimesed omalaadsed ning selle tehnikaga saavad bioloogid uurida rakkude toimimist ilma nende elukäiku sekkumata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles