Helendavad valgud tõotavad läbimurret vähiravis

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roger Tsien
Roger Tsien Foto: AFP / Scanpix

Sel nädalal Tartu Ülikooli teadlaste korraldataval teaduskonverentsil Tallinnas esineb Nobeli preemia laureaat professor Roger Tsien California ülikoolist (USA). Tema avastatud helendavad valgud tõotavad muuta vähiravi senisest kordades tulemuslikumaks.



Konverentsi ühe korraldaja, Tartu Ülikooli molekulaarse biotehnoloogia professor Ülo Langeli sõnul oli enne Tsieni ja tema kolleegide avastusi elusas rakus toimuvate protsesside molekulide tasemel jälgimine võimatu ja üldjuhul uuriti vastavaid protsesse kaudsete meetoditega.

Helendavad valgud on teinud raku elutegevuse analüüsimise oluliselt lihtsamaks. «Piltlikult võib helendavate valkude kasutamist oma olemuselt võrrelda raadiosaatjaga rändlinnu seljas, mis lendaja marsruudi kohta täpset ajalist ja ruumilist teavet edastab - ainult, et fluorestseeruvate valkudega märgitud molekulide liikumine toimub rakutasandil, mitte mandrite vahel,» selgitas Langel ülikooli pressiesindaja vahendusel.

Roger Tsienile koos veel kahe teadlasega omistati Nobeli keemiapreemia 2008. aastal roheliselt fluorestseeruva valgu avastamise ja täiustamise eest. Tsieni laboris täiustati ühest meduusiliigist puhastatud valku nii, et selle fluorestsents oleks püsivam või et muudetud valkude helendus oleks erinevat värvi.

Avastuse kasu seisneb selles, et kui uurijat huvitava molekuli külge liita helendav markervalk, siis saab fluorestseeruva liitmolekuli olemasolu, paiknemist ja liikumist jälgida nii elusates rakkudes kui ka terves organismis.

Professor Tsieni viimaste aastate uurimistöö on viinud selliste peptiidide avastamise ja täiustamiseni, mis organismis koonduvad spetsiifiliselt kasvajatesse ja nende metastaasidesse. Kui sellised peptiidid on märgistatud helendava värvainega, on kirurgil lihtne haiguskolded tuvastada ja eemalda, mis muudab vähiravi kordades efektiivsemaks.

Ravimite suunamine rakkudesse peptiidsete vektorite abil suhteliselt noor biotehnoloogia valdkond, sest rakutransporti võimaldavad peptiidid avastati vähem kui 20 aastat tagasi. Sellele vaatamata on neid ühendeid aktiivselt uuritud ja mõned neist on jõudnud juba ka ravimkatsete kliinilisse faasi.

Koos Tsieniga tutvustavad konverentsil oma viimaseid sellealaseid uurimistulemusi 14 riigi tippteadlased. Üritus leiab aset 19. - 21. maini Tallinnas Mustpeade majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles