Eesti õpilased tegid rahvusvahelisel astronoomia olümpiaadil ajalugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti võistkond rahvusvahelisel XI Astronoomia ja astrofüüsika olümpiaadil. Pildil vasakult: Tiit Sepp (juhendaja), Kaarel Kivisalu, Nikita Poljakov, Richard Luhtaru, Hannes Kuslap,  Jarl Patrick Paide, Nithithip Thongdeeying (õpilaste giid) ja Tõnis Eenmäe (juhendaja).
Eesti võistkond rahvusvahelisel XI Astronoomia ja astrofüüsika olümpiaadil. Pildil vasakult: Tiit Sepp (juhendaja), Kaarel Kivisalu, Nikita Poljakov, Richard Luhtaru, Hannes Kuslap, Jarl Patrick Paide, Nithithip Thongdeeying (õpilaste giid) ja Tõnis Eenmäe (juhendaja). Foto: Tiit Sepp

Esmakordselt tulid eesti kooliõpilased seekord astronoomia ja astrofüüsika olümpiaadil võitjaks viieliikmeliste võistkondade absoluutarvestuses.

Eesti õpilased tegid XI Astronoomia ja Astrofüüsika olümpiaadil taas ajalugu. 12-20. novembrini toimunud XI IOAA (võistluse ametlik lühend) saavutas esimese eestlasena  Hannes Kuslap (Tartu Hugo Treffneri gümnaasium) ühes voorus üldvõidu. Tegu oli lisaks individuaalsele osale toimunud võistkondliku võistlusega, mille tarbeks komplekteeriti kohapeal viieliikmelised võistkonnad. Lisaks Hannes Kuslapile oli võistkondlikus võistluses edukas ka Kaarel Kivisalu (Tallinna Reaalkool), kelle võistkond saavutas absoluutarvestuses kolmanda koha. 

Kuigi võistkondlikku võistlust peetakse olümpiaadil vähemprestiižseks kui individuaalvõistlust, on tegu äärmiselt erakordse sündmusega. Seda et mõni Eesti õpilane saab mõnel olümpiaadil kuldmedali (harilikult saavad 6-10% parimad õpilased, astronoomia on üks keerukamaid selles osas, sest XI IOAAl pälvisid kulla vaid ~4% osalejatest), siis absoluutvõitu võib pidada ka kõigi Eesti olümpiaadide ajaloos erakordseks. Seekordseks võistkonnavõistluse ülesandeks oli tavapärasest seikluslikum põgenemistoa tüüpi väljakutse. Võistkondel tuli planetaariumikupli sees 10 minuti jooksul täpselt määrata nende asukoht ja vaatluse aeg. Selleks näidati neile antud punkti öötaeva liikumist 2 ööpäeva jooksul. Ainsana suutsid Hawaii öötaeva täpselt ära tunda Hannes Kuslapi võistkonna liikmed.

XI astronoomia ja astrofüüsika olümpiaad toimus ennekõike rannakuurortina tuntud Phuketis. Võistluse individuaalosas, tuli õpilastel võistelda teoreetilises, andmeanalüüsi ja vaatlusvoorus. Teooriavoor oli seekord tavapärasest matemaatilisem ja arvutusmahukam. Kõige põnevamaks probleemiks mida õpilastel lahendada tuli oli eksokuude – teiste tähtede ümber tiirlevat planeetide ümber tiirlevad kuud – otsimine. Eksokuude teema on ka astronoomias veel väga uus, sest esimesest leiust teatati alles käesoleva aasta juulis. Andmeanalüüsis uurisid õpilased reaalsete vaatlusandmete järgi pulseerivaid tähti ja tumedat ainet. Vaatlusvoorus pidid õpilased demonstreerima oma oskusi teleskoopi käsitleda ja ka tähistaevas orienteeruda.

Individuaalselt saavutas parima tulemuse - hõbemedali - Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilane Richard Luhtaru (punktiskoor jäi 75%-90% vahele kolme parema tulemuse keskmisest), kellele järgnes pronksmedaliga (punktiskoor jäi 65%-75% vahele kolme parema tulemuse keskmisest) Nikita Poljakov Tallinna Reaalkoolist. Temale järgnes ta koolivend Kaarel Kivisalu. Koondisesse kuulusid veel ka Jarl Patrick Paide Tallinna Reaalkoolist ja Hannes Kuslap Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumist.

Koondist juhendasid Tiit Sepp ja Tõnis Eenmäe Tartu observatooriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles