Keemikud selgitasid välja, miks vesi viski maitset parandab (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: atlas.postimees.ee
Copy
Viskiklaas
Viskiklaas Foto: Bildhuset AB / Scanpix

Viskile veidike vett lisada võib tõepoolest rüüpe maitset parandada, kirjutab ERR Novaator.

Šoti viskile on kohati kombeks enne rüüpamist sisse niristada sorts vett. Rahvasuu väidab, et sel moel tuleb viski maitse paremini esile. Nüüd kinnitavad ka keemikud, et sel pubijutul on tõeiva sees.

Björn Karlsson and Ran Friedman Rootsist Linné ülikoolist uurisid arvutimudeli abil, mis juhtub, kui viskis sisalduvad etanooli molekulid kohtuvad vee molekulidega. Väga selge pildi saamiseks arvutas mudel neil kohtumistel toimuvaid liikumisi väga väikese ajalise sammuga.

Kuidas vesi viski maitset parandab, loe lähemalt ERR Novaatorist.

Tagasi üles