Tartu tudengid plaanivad meelevaldust Kesk-Euroopa Ülikooli toetuseks (4)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari tudengid protesteerivad president Viktor Orbani pildiga seadusemuudatuse vastu, mis muudab Kesk-Euroopa Ülikooli tegutsemise sisuliselt võimatuks. Homme plaanivad selle arengu vastu protesteerida ka Tartu üliõpilased.
Ungari tudengid protesteerivad president Viktor Orbani pildiga seadusemuudatuse vastu, mis muudab Kesk-Euroopa Ülikooli tegutsemise sisuliselt võimatuks. Homme plaanivad selle arengu vastu protesteerida ka Tartu üliõpilased. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Scanpix

Johan Skytte Poliitikauuringute Instituudi tudengid plaanivad homme koguneda Lossi 36 hoone ette, et protesteerida Ungaris asuva Kesk-Euroopa Ülikooli sulgemise vastu.

Hiljuti võttis Ungari vastu seadusmuudatuse, millega muudetakse sisuliselt võimatuks Budapestis asuva Kesk-Euroopa Ülikooli edasine tegevus. Sellise arengu põhjusena nähakse süvenevalt konservatiivse ja autoritaarse valitsuse vastuseisu Ungari päritolu riskikapitalisti ja ülikooli asutaja George Sorose mõjule ühiskonnas. Mitmel pool üle maailma on seda tõlgendatud kui lööki akadeemilisele vabadusele.

Eile saatis Johan Skytte Poliitikauuringute Instituudi nõukogu liige Gert Siniloo laiali kirja, milles teatas, et ka Tartu tudengid asuvad juba 20. aprillil Ungaris toimuva vastu meelt avaldama.

« See on otsene rünnak akadeemilise vabaduse pihta. CEU on rahvusvaheliselt hinnatud ülikool, kes on andnud tohutu panuse Kesk- ja Ida-Euroopa vaimuellu; ka mitu Skytte instituudi vilistlast on jätkanud oma õpinguid CEUs,» kirjutas Siniloo «Hinnates meie instituudi tugevaid sidemeid CEUga, korraldavad Skytte üliõpilased neljapäeval, 20. aprillil kell 13.45 toetusaktsiooni, et näidata oma solidaarsust CEUga. Üritus toimub Lossi 36 hoone ees, sinna on oodatud kõik meie instituudi tudengid, õppejõud ja töötajad. #IstandwithCEU.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles