Eesti HIV-diagnoosiga inimesi võib olla poolteise tuhande võrra vähem (7)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alari Paluots

Eesti esikoht Euroopas HIV-diagnooside arvus inimeste kohta on üks meie traagilisemaid visiitkaarte ning me ei pruugi sellest niipea vabaneda, sest arstide sõnul ei suudeta meil HIV-positiivseid piisavalt tõhusalt üles leida. 30. detsembri seisuga on Eestis HIV diagnoositud 9492 inimesel ja just seda arvu kajastatakse vastavalt suurendatuna iga kuu kõikjal.

Ometigi on see arv liiga suur. Tegelikult võib Eestis HI-viirust kandvaid inimesi olla pea 1500 võrra vähem. Seda on sama palju kui epideemia kõrghetkel, 2001. aastal kogu Eesti peale kokku. Põhjus peitub selles, et kuni 2008. aastani toimunud topeltregistreerimise tõttu võis aasta kohta kirja minna 20–30 protsenti rohkem diagnoose.

Kuidas on võimalik, et pealtnäha nii lihtsa matemaatikaga mööda pandi? Üks inimene, üks diagnoos – ei tundu ju keeruline raamatupidamine? Tegelikult see siiski on keeruline.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles