Kolme minuti teadusvideo: nanomaterjalide nähtamatu oht

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Kui esmapilgul võib tunduda, et nanomaterjalidest saabki vaid kasu, võivad head omadused muuta need elusloodusele samas ka ohtlikuks, märkis keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi nooremteadur Katre Juganson.

Nanosuuruses materjale püütakse rakendada eeskätt seetõttu, et võrreldes samas koguses tavasuuruses osakestega on nende pinnal rohkem aatomeid, mis saavad osaleda reaktsioonides. Lisaks võivad neis esineda väikestest mõõtmetest tingitud kvantefektid. Kuid samad omadused, mis muudavad need nii tõhusateks, võivad muuta need ohtlikuks, vahendas Jugansoni sõnumit ERR-i teadusportaal Novaator

Kõik keskkonnas leiduvad ained jõuavad läbi toiduahela aga ka inimeste toidulauale. Lisaks satuvad kõik tooted mingil kujul keskkonda, kus võivad vabaneda nendes leiduvad nanomaterjalid. 
Vaata rohkem videost. 

«Teadus 3 minutiga» on saatesari, mis koondab eneses Eesti teaduste akadeemia poolt teistkordselt korraldatud kolme minuti loengute konkursi võiduloenguid. Saatesarja on tootnud Eesti rahvusringhääling. Projekti toetas TeaMe+ ja Euroopa Liidu Regionaalarengu fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles