Paljastus: suhkrutööstus maksis 1960ndatel teadlased kinni

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrumaks pole soomlaste kehakaalu kuidagi mõjutanud.
Suhkrumaks pole soomlaste kehakaalu kuidagi mõjutanud. Foto: Sabrina Vani/picture alliance/moodboard/Scanpix

Suhkrutööstus maksis teadlastele 50 000 dollarit, et nood suhkru ja südamehaiguste vahelist seost alahindaks ja selle asemel rasva kahjulikkust rõhutaks, näitab hiljuti avaldatud ajalooliste dokumentide analüüs.

California Ülikooli teadlased avastasid hiljuti suhkrutööstuse sisedokumendid, mis näitavad et ligi viiskümmend aastat kestnud toitumisuuringud ning sealt johtuvad toitumissoovitused võivad olla kallutatud. Analüüsi tulemused avaldas eile ajakiri JAMA Internal Medicine.

Dokumendid näitavad, et USAs tegutsev Suhkruliit maksis kolmele Harvardi Ülikooli teadlasele suhkru, rasva ja südamehaiguste vahelisi seoseid kajastavate uuringute ülevaate avaldamise eest rahasumma, mis võrdub praegust raha väärtust arvesse võttes ligi 50 000 dollariga. Mainekas teadusajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud artikkel kajastas vaid suhkrutööstusele sobivaid ja nende poolt väljavalitud uuringuid. Artiklis alatähtsustati suhkru ja südamehaiguste vahelist seost ning pigem rõhutati küllastunud rasva negatiivset rolli tervisekahjustuste juures. Tegu oli ajaga, kui teadusajakirjad ei nõudnud veel uuringu rahastajate avalikustamist.

Ehkki praeguseks on kõik kolm teadlast surnud, oli tegu väga mõjukatega inimestega ning ühest artikli autorist, D. Mark Hegstedist sai hiljem USA põllumajandusministeeriumi toitumisosakonna juht ning just tema käe all kujundati hiljem üleriiklikud toitumissoovitused, vahendas New York Times. Praeguseks täheldavad paljud eksperdid, et tollased toitumissoovitused tekitasid aastakümneteks olukorra, kus paljud inimesed eelistasid pigem väherasvaseid, ent kõrge suhkrusisaldusega tooteid. 

Kuigi eile kajastatud dokumendid puudutavad pea viiekümne aasta tagust aega, mõjutab toiduainetööstus teadust ka praegu. Alles eelmisel aastal avaldas USA ajaleht New York Times artikli, mille kohaselt paneb Coca-Cola miljoneid dollareid suhkru ja ülekaalulisuse seost alahindavatesse uuringutesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles