Video: «Ohvririitus» võib maksta CERNi teadlastele töökoha (3)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurima osakestefüüsika keskuse töötajad etendasid Šiva kuju ees nalja pärast läbi inimohverduse. CERNi juhtkond töötajate huumorit ei mõista.
Maailma suurima osakestefüüsika keskuse töötajad etendasid Šiva kuju ees nalja pärast läbi inimohverduse. CERNi juhtkond töötajate huumorit ei mõista. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Internetti jõudnud video näitab Euroopa suurimas füüsikalaboris toimunud pila-ohvririitust.

Euroopa Tuumauuringute Keskuse teadustöötajate huumorimeel ületas asutuse juhatuse jaoks lubatava piiri, kui grupp teadlasi lavastas ühel möödunud nädala öösel hindu jumalanna Šivale naisterahva rituaalse tapmise riituse.

Avalikkuse ette jõudis juhtunu tänu CERNi Genfi kampuse aknalt filmitud videole, kus on näha mitut mustadesse rüüdesse riietunud inimest teaduslinnakus asuva India jumalanna kuju ees. Ühel hetkel tuuakse nende ette valges riides naisterahvas, kes siis Šiva ees «surnuks pussitatakse». Videos näib see seni tuvastamata kaameraga pealtvaatajat šokeerivat ja ta põgeneb vandudes aknalt.

«Need stseenid on tõepoolest filmitud meie valdustes, kuid ilma ametliku loata,» teatas CERNi pressiesindaja meili teel France-Presse uudisteagentuurile. «CERN ei talu oma valdustes käitumist, mis võib tekitada väärarusaamu meie teadustööest.»

Ta lisas, et juhtunu uurimiseks on algatatud sisemenetlus. Kuigi naljas osalenud inimeste nimed ei ole avalikustatud, on need juhtkonnale teada ja nende töö asutuses on ajutiselt peatatud. Kõigil neist oli riituse toimumise ajal õigus CERNis viibida, mistõttu ei ole alust kahelda maailma suurima osakestekiirendi koduks oleva teadusasutuse turvalisuses. Politseid uurimisse kaasatud ei ole.

«Me võtame CERNis iga aasta vastu tuhandeid teadlasi kõikjalt üle maailma ja nii võib ka juhtuda, et mõned neist ei suuda oma huumorit talitseda. Nii juhtus ka sel korral,» teatas e-mail.

Vaata videot teadlaste veidrast huumorist:

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles