Teadlased leiutasid viisi, kuidas veebilehed 34 protsenti kiiremini avanema panna

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebikohvik Ankaras
Veebikohvik Ankaras Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS

Massachusettsi tehnikaülikooli ja Harvardi ülikooli teadlased leiutasid uudse viisi, kuidas veebiühendust kasvatamata ja koodis suuri muudatusi tegemata laadida veebilehti 34 protsenti senisest kiiremini.

Nad lõid selleks raamistiku (framework) nimega Polaris, mis määrab, kuidas kattuvaid objekte veebilehel laaditakse, ning minimeerib üksikute ressursside laadimise aega. Raamistik loob igast lehest esmalt sõltuvusgraafiku ja kastab seda siis määramaks, millal iga objekt laaditakse, kirjutab portaal MIT News.

Ülikooli tudengi Ravi Netravali sõnul saab iga ressursipäringuga nii kokku hoida kuni 100 millisekundit.

Ta selgitas uuenduse tööpõhimõtet ärireisiga, kus ühe linna külastamiseks läbitakse teekonnal paratamatult tihti mitmeid linnu. Kui nende teiste linnade nimekiri on ette teada, siis on võimalik leida kiireim teekond, ilma sellise nimekirjata tuleb aga linnu avastada juhuslikult ning see tekitab asjatuid kõrvalepõikeid.

Sarnaselt hoiab loodud süsteem ära veebilehtede laadimisel üleliigseid kõrvalepõikeid ja ei sunni veebilehitsejaid läbi käima kõiki maailma linnu, vaid ainult vajalikke. Nimelt ei tea veebilehitseja kunagi enne aadressi sisestamist, milline avatav lehekülg välja näeb. Lehe laadimiseks otsib ta kõikjalt võrgust tohutul hulgal objekte, nagu html-faile, JavaScripti lähtekoode ja pilte. Kõik need paigutatakse kokku veebilehele, mis kasutaja silme ees avaneb.

Probleemiks on olnud aga see, et veebilehitseja ei näe kõiki sõltuvusi nende html-leheks kokku laaditavate andmete vahel ning tagajärjeks on aeganõudev andmete laadimise järjekorra loomine. Polaris jälgib automaatselt aga kõigi objektide sõltuvusi teineteisest – selliseid objekte on iga lehe puhul tuhandeid.

Teadlased analüüsisid oma töö käigus enam kui 200 külastavaimat veebikeskkonda.

Amazon on teatanud, et iga 100-millisekundiline viivitus lehe laadimiseks kärbib tema kasumit 1 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles