Austraalias alustatakse lastel kanepil põhinevate ravimite katsetusi

Aivar Pau
, technology journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaim
Kanepitaim Foto: STEVE DIPAOLA/REUTERS

Austraalia New South Wales’i (NSW) osariik teatas täna, et alustab järgmisest aastast lastel epilepsiaraviks mõeldud kanepil põhinevate ravimite katsetamist.

Osariigi juhi Mike Bairdi sõnul on osariigi partneriks neil «murrangulistel uuringutel» Briti farmaatsiaettevõte GW Pharmaceuticals. «Meie uuringud ja arendused tulenevad osavõtlikkusest haigete suhtes ning me loodame, et algatus toob kergendust paljudele lastele ja nende lähedastele,» ütles Baird.

Osariik eraldas ühtlasi 3,5 miljonit Austraalia dollarit (2,3 miljonit eurot), et toetada kanepipõhiste ravimite loomist, mis on mõeldud ravimiresistentse epilepsia raviks.

Uuringute põhifookus on kanepitaimes leiduval kannabinoid cannibidivarin (CBDV) nimelisel molekulil, mis on näidanud lootustandvat krambivastast toimet. Ainel puudub psühhoaktiivne toime ning seda on testitud juba täiskasvanutel.

«Testimiste esimene faas viidi läbi täiskasvanutel ilma märkimisväärsete kõrvaltoimeteta ning me oleme nüüd valmis teiseks etapiks, ehk katseteks laste peal. Oleme valinud nende läbiviimise asukohaks NSW,» ütles GW tegevjuht Justin Gover.

NSW ülikooli teadlase Roy Berani sõnul oleks ideaalne katsete fookus Dravet’ sündroomina tuntud haruldane haigus. See haigus algab lapsepõlves ning põhjustab käitumis- ja arenguhäireid, kroonilisi haigusi ja palju puud.

Katsete käigus testitakse ka GW ravimit Epidiolex, mis kujutab endast puhast taimset päritolu kannabidiooli (CBD), mille katsetused USA-s on just lõpukorral.

Uuringud näitavad, et 91 protsenti Austraalia elanikest toetavad kanepi legaliseerimist meditsiinilistel eesmärkidel.

Sarnaselt kogu muu maailmaga on ka Austraalias kestnud aastaid tulised arutelud selle üles, kas ja mis eesmärkidel kanep legaliseerida.

Eesti sotsiaalministeeriumi hinnangul ei tule Eestis aga kanepi legaliseerimine mis iganes eesmärgil praegu kõne alla.

«Seadused on olulised väärtuste mõjutajad ning kanepi legaliseerimine ka ainult täiskasvanute jaoks või meditsiinilisel eesmärgil annaks signaali alaealistele, et kanepi tarvitamine on aktsepteeritav,» teatas ministeerium eile.

Ministeeriumi hinnangul on hetkel mõistlik jälgida mujal maailmas läbiviidavaid eksperimente (nt USAs Colorado ja Washingtoni kanepi müügi lubamine) ning alles usaldusväärsete ja pikaajaliste tulemuste põhjal teha järeldusi, kas ja millises ulatuses liberaliseerimine on Eestis mõistlik.

Enne kanepi legaliseerimist tuleks ministeeriumi hinnangul  kindlasti võtta arvesse mitmeid Eestile omaseid tegureid, näiteks  riigi sotsiaal-majanduslikku eripära, ennetus- ja ravisüsteemide toimivust, inimeste hoiakud ja riskikäitumine.

Allikas: Mashable

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles