Asteroidide kokkupõrge jättis kummalise jälje

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeeditaoline objekt P/2010 A2
Komeeditaoline objekt P/2010 A2 Foto: SCANPIX

Marsi ja Jupiteri vahelises asteroididetsoonis liikuvat komeeditaolist objekti P/2010 A2 saadab kummaline, sadade tuhandete kilomeetrite pikkune osakestejälg.

See tekkis kui 2009. aasta kevadel kaks asteroidi teineteisega kokku põrkasid, kirjutab news.com.au.

Kokkupõrge toimus Maast 144 miljoni kilomeetri kaugusel.

Umbes 150-meetrise asteroidiga põrkas kokku teine, väiksem asteroid. Väiksema asteroidi kiirus kokkupõrkel ulatus 18 000 kilomeetrini tunnis.

«See kokkupõrge on sama tugev kui väikesel aatompommil,» selgitas seda uurinud California ülikooli astronoom David Jewitt.

Väiksem kivi aurustus kokkupõrke kuumuses. Suurem asteroid aga sai endale «saba».

Kummalist X-kujulist moodustist pildistasid nii kosmoseteleskoop Hubble kui ka Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) uurimisaparaat Rosetta.

Kaks uurijaterühma saab seda moodustist jälgida erinevate nurkade alt. Rosetta liigub Marsi ja Jupiteri vahelisel alal ning Hubble on Maa orbiidil.

Uurijate sõnul on asteroidide kokkupõrgete jälgi leitud ka varem, kuid nüüdne on eriline, kuna kokkupõrge toimus alles hiljuti.

Astronoomid pidasid X-kujulist moodustist esialgu komeediks, kuna fotodel oli näha pikka «saba». Samas aga ei leitud ta juurest komeetidele omast gaasilist ainet.

Uuring näitas, et Marsi ja Jupiteri vahelisest peamisest asteroidivöös liikuva P/2010 A2  orbiit on seotud Flora perekonnana tuntud asteroidide rühmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles