Viski saabus kosmosemissioonilt tagasi ja maitseb nüüd … teisiti

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmosest tulnud Ardbegi viski
Kosmosest tulnud Ardbegi viski Foto: Quartz

Kuigi USA kosmoseagentuur NASA keelas juba aastal 1972 täielikult igasuguse alkoholi tarbimise kosmosemissioonidel, on kuivast seadusest hoolimata toimetatud rahvusvahelisse kosmosejaama aeg-ajalt nii õlut, konjakit kui muud kangemat kraami teaduslike eksperimentide huvides.

Viimati saabus maale tagasi 2011. aastal kosmosesse saadetud Ardbegi viski ning keemikute ja degusteerijate ühine hinnang kõlab nii: selle keemiline koostis pole sisuliselt muutunud, kuid maitse ja aroom on Quartzi teatel ootamatult teistsugused:

Sama perioodi Maal olnud viski:

Aroom – väga puidune, tunda on seedripuud, magus suits ja eakas palsamiäädikas, kergelt on tunda rosinaid, iirisesiirupit, vaniljet, küpsenud apelsine – kokkuvõttes on tunda väga eakat Ardbegi viskit.

Maitse – kuiv, puidune/balsamico, magus suits ja nelgiõli, aimatav puuviljalisus (ploomid, datlid), veidi sütt ja antiseptilisust. Järelmaitse on pikk ja Ardbegile tüüpiline õrna suitsu maitsega, veidi tõrvane, kergelt magus ja kreemjas toon.

Kosmoses olnud eksemplar:

Aroom – intensiivne ja ümar, antiseptilise suitsu ja parfüümi nootidega, kumm, suitsukala, võimas puidunoot, grafiidi ja vanilje viited. See kõik viib maalähedase ja isegi mulla lõhnani, seejärel kergelt soolakas, lihalõhnaline ning lõpuks midagi, mis meenutab kergelt rummi ja rosinatega maitsestatud jäätist.

Maitse – väga keskendunud maitseprofiil, suitsutatud puuviljad (ploomid, rosinad, suhkruploomid ja -kirsid), maine turbasuits, piparmünt, aniis, kaneel, suitsupeekon või- sink. Järelmaitse on terav, tugev ja pikk, viiteid puidule, antiseptilistele imemistablettidele ja kummisuitsule.

Viskit hoiti nende aastate vältel täpselt samasugustes 200-liitristes vaatides ning seega oli ainus erinevus viski valmimisel gravitatsiooni olemasolu või selle puudumine. Selgus, et kosmoses ei välju  küpsemise käigus tammest nii palju kemikaale viskisse kui Maal.

Viskide maitse ja aroomi erinevus oli sedavõrd märgatav, et ekspertide hinnangul suutnuks neil vahet teha igaüks. Šoti viski oli jook, mis sel aastal rahvusvahelisse kosmosejaama eksperimentideks lennutati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles