Esimene Pluutost tehtud kvaliteetfoto jõudis lõpuks Maale

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene Maale jõudnud kõrge resolutsiooniga foto Pluutost
Esimene Maale jõudnud kõrge resolutsiooniga foto Pluutost Foto: NASA

Kosmoseuurimise sond News Horizons sai eelmisel laupäeval alustada lõpuks edastama Maale juulis kääbusplaneedist Pluuto tehtud kõrge resolutsiooniga fotosid.

Kui sond 14. juulil Pluutost väga lähedalt möödus, talletas see kümneid gigabitte andmeid – fotosid, spektrit ja atmosfääriuuringuid, vahendab The Wired.

Kuna sond on Maast väga kaugel ja energiaga pole sellel just priisata, jõuavad need andmed nüüd meieni kõigest kiirusega 1-4 Kb sekundis. Seni jõudis Maale väikesemahulisi andmeid, kuid alates eelmisest laupäevast ka juba suure resolutsiooniga fotosid.

NASA teatel on ülaltoodud fotol näha 1800-kilomeetrist ala kääbusplaneedi pinnast, mis asub ekvaatorist veidi ülalpool. Näha on Cthulhu-nimelist kraatrite piirkonda ning siledaid ja jäiseid tasandikke alal nimega Soutnik Plantum. Foto on tehtud 14. Juulil 80 000 kilomeetri kaugusel Pluutost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles