Maailma esimene 3D-kaart näitab, kust vulkaanid tulevad (video)

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cotopaxi vulkaan (Kesk-Ameerika)
Cotopaxi vulkaan (Kesk-Ameerika) Foto: Dolores Ochoa/AP

California ülikooli (Berkeley) teadurid panid kokku esimese 3D-kaardi, mis näitab muu hulgas seda, kust ja kuidas saavad alguse vulkaanid, mis on moodustanud ka sellised saarestikud nagu Hawaii, Samoa ja Island.

Pole saladus, et vulkaanid saavad alguse maakoorest läbi tungivast magmast. Seismiliste lainete analüüsi põhjal loodud kaart annab nüüd hea vastuse, milliseid sooni mööda see oma teekonnal vahevööst läbi maakoore voolab.  Kokku võeti uurimise alla 237 suuremat maavärinat viimase 20 aasta jooksul, teatab ülikool.

Selgub, et sulakivi ei jõua maapinnale sugugi otsemat teed pidi ja hargneb vahevöö külmemate kihtideni jõudes. Selgub ka, et enamik maailma vulkaanidest pärineb kahest suuremast «august» maakoores. Nende läbimõõt on 600-1000 kilomeetrit, mis on viis korda suurem, kui teadlased seni arvasid.

Vaata lähemalt allolevast videost:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles