Egiptuses paljastus järjekordne hauakamber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zahi Hawass uut hauakambrit tutvustamas
Zahi Hawass uut hauakambrit tutvustamas Foto: SCANPIX

Egiptuse arheoloogid avastasid järjekordse hauakambri.

Leid tehti kuulsate Giza püramiidide lähistel asuvast iidsest nekropolist, kirjutab Huffington Post.

Egiptuse peaarheoloogi Zahi Hawassi sõnul on tegemist 4500 aasta vanuse hauakambriga.

Hawass jätkas, et hauakambri seintel olevad joonised ja kirjutised paljastasid, et see matmispaik kuulus preester Rudj-ka`le, kes oli vaarao Chephreni kultuse juht.

Chephren lasi rajada suuruselt teise Giza püramiidi.

Arheoloogide sõnul on preestri hauakamber umbes rongivaguni suurune. Selle seinad on kaetud maalingute ja tekstiga. Osa värve on väga hästi säilinud. Piltidel on kujutatud üsna palju lilli ja linde.

Hauakambrist avastati ka rida võltsuksi. Ühe ukse kohal on joonis, mis kujutab kahte isikut ohvriandide laua taga teineteise vastas istumas.  

Hawassi sõnul näitavad joonised ja kirjutised, et tegemist oli Vana-Egiptuses tähtsa isikuga.

Haud pärineb viienda dünastia ajast, 2465 – 2323 eKr. Vaarao Chephren suri varem, millalgi 2494 eKr, kuid vaaraokultus jätkus ka pärast tema surma.

Hawassi kinnitusel on hauakamber hästi säilinud, hoolimata sellest, et varasemal ajal on sinna sisse murtud ja seda röövitud. Arvatavasti tehti seda juba 19. sajandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles