Tuleviku närimiskummis on mitu maitset koos?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleviku närimiskummid muudavad närimise ajal maitset?
Tuleviku närimiskummid muudavad närimise ajal maitset? Foto: SCANPIX

Briti teadlase sõnul on ta loomas närimiskummi, milles on mitu maitset koos.

Toiduteadlase Dave Harti sõnul sai ta idee selle närimiskummi loomiseks filmist «Charlie ja šokolaadivabrik», kirjutab news.com.au.

Harti kinnitusel saab tänapäeval nanotehnoloogia abil lausa imesid korda saata ning seda tehnoloogiat saab rakendada ka toiduainetetööstuses.  

Teadlane esitas maitset muutva närimiskummi idee Briti teadusalasele võistlusele.

«Igasuguseid kummalisi ettepanekuid käidi välja. Leidsin, et miks mitte teha filmis nähtu reaalseks. Olin oma idee suhtes esialgu väga kõhklev. Kuid mida enam ma sellesse süüvisin, seda enam hakkas tunduma, et kõik on võimalik,» lausus teadlane.

Norwichis asuvas toidu-uuringute instituudis töötaval mehel valmis esialgu teoreetiline teadustöö. Selles seisab, et nanotehnoloogiat saab kasutada nii, et see toitude juures erineval ajal erinevaid maitseid välja toob.

Juba varem lõi see teadlane mitme kihiga pulgakommi, kus erinevad maitsekihid limpsides välja tulevad.

Harti sõnul plaanib ta teha katseid USA Harvardi ülikooli teadlaste poolt loodud uute nanostruktuuridega, mis suudavad erinevaid maitseaineid säilitada.

Need kolloidosoomi nime kandvad struktuurid loodi esialgu ravimitööstuse tarbeks. Nende abil vabastavad ravimid seedeorganite õiges osas vajalikud ained.

Harti sõnul saab neid osakesi edukalt kasutada näiteks kolmemaitselise närimiskummi loomiseks.

«Näiteks on esimene maitse tomatisupi oma, sellele järgneb rostbiifi ning lõpuks mustikakoogi maitse. Neid maitseid sisaldavate nanostruktuurid lõhkevad süljega kokku puutudes ja vastavas järjekorras,» selgitas teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles