Selle aasta nalja-Nobelid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle aasta Ig Nobelite väljakuulutamine
Selle aasta Ig Nobelite väljakuulutamine Foto: SCANPIX

USA Harvardi ülikool kuulutas välja selle aasta nalja- ehk Ig Nobelid, mis on Nobeli preemia paroodiavariant.

Nende andjate sõnul peaks selline preemia inimesi naerma, kuid samas ka mõtlema panema, kirjutab The Telegraph.  

Ig Nobeleid jagab Harvardi ülikooli teadushuumori ajakirji Annals of Improbable Research.

Selle aasta meditsiiniauhind läks Hollandi teadlasele, kes avastas, et lõbustuspargis Ameerika mägedel sõitmine aitab leevendada astmat. Ta tegi lõbustuspargi katse 25 astma all kannatava üliõpilasega. Tulemused näitasid, et pärast seda oli neil vähem hingamisprobleeme.

Terviseauhind aga läks USA uurijatele, kelle sõnul on habemega teadlased oma perele ohtlikud, kuna nende habemes võib olla laborist pärit ohtlikke baktereid. Bakterid võivad alles jääda isegi pärast habeme pesemist. Katsealuste habemetelt otsiti kolme riiki baktereid ja leiti, et need jäid alles ka pärast šampooniga pesemist.

Organisatsiooni auhinna said Itaalia teadlased, kes tõestasid matemaatiliselt, et firma töötab efektiivsemalt, kui töötajaid edutatakse suvaliselt.  

Uurijate sõnul aitab selline suvaline edutamine ära hoida Peteri printsiibi tekkimist, mille kohaselt «hierarhilise organisatsiooni liige liigub niikaua edasi, kuni ta jõuab lõpuks oma ebakompetentsuseni».

Seda saab vältida, kui edutada juhuslikke inimesi.

Rahupreemia said Briti teadlased, kes tõestasid, et vandumine tõepoolest aitab valu leevendada.

Uurijad leidsid, et katsealused suutsid kätt jääkülmas vees hoida kauem, kui nad kasutasid vandumist.

Inseneriauhind läks Londoni zooloogiaühingule, mis tõestas, et parim viis vaala lima kogumiseks on teha seda kaugjuhitava mänguhelikopteri abil.

Bioloogiaauhinna sai Bristoli ülikool nahkhiirte kopuleerumise uuringu eest. Uuring näitas, et oraalseks pikendas paaritumisaega.

Keemiaauhinna sai kurikuulus naftafirma BP ja sellega seotud teadlased, kes tõestasid vana arusaama, et vesi ja õli ei segune.

Majandusauhind läks Goldman Sachile, AIGle, Lehman Brothersile ja Bear Stearnsile, kes kõik aitasid kaasa ülemaailmse majanduskriisi tekkele.

Füüsikaauhind läks uurijatele, kes tõestasid, et kui kanda talvel puuvillaseid sokke jalatsite peal, siis jääl libisemise oht väheneb.

Transpordiauhinna sai aga uurimus, milles tõestati, et metroode rajamisel tasub eeskujuks võtta mutte. 

Harvardi ülikooli teadushuumori ajakirja peatoimetaja Marc Abrahamsi sõnul on iga aastaga üha rohkem ja tugevamaid Ig Nobeli kandidaate.

«Ig Nobelid muudavad päris Nobelid veelgi säravamaks,» arvas Abrahams.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles