Teadlased valmistasid kunstliku munasarja

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstmunasari võimaldaks lapsi saada ka näiteks vähiravi läbi teinud naistel.
Kunstmunasari võimaldaks lapsi saada ka näiteks vähiravi läbi teinud naistel. Foto: SCANPIX

Teadlased valmistasid kunstliku munasarja, mis võimaldab munarakkudel küpseda ja võib tulevikus aidata näiteks vähiravi läbi teinud naistel lapsi saada.

Nii oleks võimalik munarakud enne keemiaravi algust eraldada ja neil hiljem kunstlikus munasarjas küpseda lasta, selgitas uurimuse läbi viinud USA Browni ülikooli teadlane Sandra Carson. Ta loodab, et meetod jõuab kliinilisse kasutusse lähema viie aasta jooksul, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Kunstlik munasari võimaldab ka uurida, kuidas munasarjad töötavad ning kuidas mõjutab organit ja tema funktsioone kokkupuude erinevate mürkidega.

Munasarjad on mandlisuurused organid, kus munarakud küpsevad enne viljastumisvalmitena munajuhadesse vabanemist. «Munasari koosneb kolme erinevat tüüpi rakkudest. See on esimene kord, kui kellelgi on õnnestunud luua ruumiline kude kolme tüüpi rakkudega,» ütles Carson.

Ta lisas, et algseks eesmärgiks polnud kunstliku organi valmistamine, vaid peamiselt keskkonna loomine, kus saaks uurida, kuidas on munasarja erinevad rakutüübid omavahel seotud. Siis kuulis ta aga spetsiaalsetest Jeffrey Morgani laboris valmistatud Petri tassidest, mis on tehtud vormitavast geelist ja mis võimaldavad rakukogumikele kindla kuju anda.

«Tavalises Petri tassis kasvavad rakud ühe kihina tassi pinnal,» ütles Morgan. «Meie 3-D tassil kasvavad rakud aga rakukogumikena, moodustades ruumilisi struktuure.»

Kunstliku munasarja valmistamiseks vajalikud erinevad rakutüübid said teadlased doonoritelt. Valminud struktuuris küpsesid munarakud varasest arengujärgust täisküpsuseni. Valminud munarakke ei viljastatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles