Virmalised näitavad Päikese aktiivsust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised näitavad kui aktiivne on Päike
Virmalised näitavad kui aktiivne on Päike Foto: SCANPIX

Soome meteoroloogiainstituudi teadlaste sõnul näitavad virmalised, kui aktiivne on Päike.

Teadlaste sõnul allub Aurora Borealis (põhjapoolkera virmalised) Päikese 11-aastasele aktiivsustsüklile, kirjutab sciencedaily.com.

Pärast aktiivsusperioodi tuleb alati passiivne periood, mil virmalisi eriti näha ei ole ning siis kogu tsükkel kordub.

Soomlaste sõnul oli Päikese aktiivsuse miinimumi tipp 2008. aastal, selle tõttu  võib varsti oodata uut virmalistelainet.

«Viimased pool aastat on märke virmaliste uue laine kohta, kuid millal miinimumist üle saadakse, pole teada,» selgitas uurija Noora Partamies.

Optilist nähtust virmalisi tekitab Päikese laetud osakeste voog ehk päikesetuul. Need osakesed põrkuvad Maa ionosfääri ja magnetosfääri osakestega, tekitades võimsa värvide vaatemängu.

Virmalised on seotud magnetpoolustega. Päikesetuule laetud osakesed liiguvad Maa magnetvälja sattudes piki selle jõujooni, sisenedes atmosfääri magnetpooluste kohal.

Virmaliste kahanemine on märk selle kohta, et ka Päikese plekid ja aktiivsus on kahanenud.

«Oleme valvel ja uurime, mis juhtuma hakkab. Kas järgmine aktiivsustsükkel algab õigel ajal? Või jääb hiljaks? Kas see on eelmisest võimsam?» küsisid uurijad.

2003. aastal, kui Päikese aktiivsus oli maksimumis, oli virmalisi põhjapooluse lähedasel ja Norrale kuuluval Svalbardi saarel näha peaaegu igal ööl, välja arvatud vaid suvistel valgetel öödel.

Kuid nüüdseks esineb virmalisi varasemaga võrreldes rohkem kui 50 protsendi võrra vähem. Lõuna-Soomes asuv uurimisjaam on registreerinud viimastel aastatel aastas 2 -5 virmaliste esinemise juhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles