Miks naised meestest rohkem vabandavad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks naised meestest rohkem vabandavad?
Miks naised meestest rohkem vabandavad? Foto: SCANPIX

Kanada Waterloo ülikooli uuring näitas, et naised vabandavad meestest rohkem.

Sotsiaalteadlaste sõnul ei ole asi selles, et mehed ei palu enda tekitatud probleemide pärast vabandust, vaid meeste taluvuslävi on kõrgem, kirjutab Live Science.

«Mehed ei vabanda sellepärast vähem, et nad kardavad oma vigu tunnistada või nõrgad näida,  vaid sellepärast, et nende arvates ei ole mitmed olukorrad vabandamist väärt,» selgitas psühholoog Karina Schumann.

Schumanni sõnul näitab meeste ja naiste vabandamisse suhtumine ka seda, kuidas kahe soo esindajad omavahel suhtlevad.

Schumann ja ta kolleegid tegid katse, et saada teada, kui palju mõlema sugupoole esindajad vabandavad ja mille eest.

33 üliõpilast vanuses 18 – 44 eluaastat pidasid 12 päeva jooksul internetis päevikut, kuhu tuli kirja panna kõik vabandamised ning olukorrad, mis nende arvates oleks vabandamist nõudnud, kuid mille pärast ei vabandatud. Samuti tuli neil üles märkida see, kui palju oli nende vastu suunatud olukordi, mis oleks nõudnud nende ees vabandamist.

Tulemused näitasid, et naised vabandasid rohkem, kuid samas tekitasid ka rohkem vabandamist nõudvaid olukordi. Sarnastes vabandamist nõudvates olukordades käitusid mehed ja naised ühesuguselt ning vabandasid.

Kuid samas sattusid mehed vähem olukordadesse, mille eest oleks neilt pidanud vabandust paluma. See tekitas küsimusi, kas mehi ei solvata nii sagedasti kui naisi ning kas mehed arvavad sagedamini, et nende käitumine või sõnad ei ole solvavad.

Teises katses 120 üliõpilasega lasti neil kujutada olukorda, et nad ajavad oma parima sõbra keskööl üles ning une katkestamise tõttu ei suuda sõber järgmisel päeval korralikult keskenduda. Naised pidasid seda juhtumit tõsisemaks kui mehed ja seega oli see vabandamist väärt.

«Naiste taluvuslävi ei ole nii kõrge kui meeste oma, selle tõttu naised vabandavad enam. Ka arvestavad naised enam kaaslaste emotsionaalse reageeringuga ning panustavad harmooniliste suhete säilimisse,» tõdes Schumann.

Psühholoog jätkas, et meeste ja naiste erinevus selles, mida nad peavad vabandamisväärseks ja mida mitte, aitab erineva soo esindajatel teineteist paremini mõista.

«Mehed ja naised näevad olukordi, ka vabandust väärivaid olukordi erinevalt. Ka on nende ootused juhtumitele ja omavahelistele suhetele erinevad,» selgitas teadlane.

Ta lisas, et kui üks partneritest on vihane ja tunneb end ohvrina, siis võib ta esitada küsimuse,  «kuidas partner saab mind armastada kui ta ei näe, mida ta tegi».

«Siis peaks üks partner olukorda püüdma vaadelda teise partneri silmade läbi.  Samas ei saa eeldada, et partnerid üksteise mõtteid loeksid või emotsioone alati sarnaselt tõlgendaksid. Selleks, et teine osapool saaks teada, kuidas sina tunned, tuleb sellest rääkida ja ka vabandada,» lausus Schumann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles