Dieedi edukus sõltub hormoonidest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dieedi edukus sõltub hormoonidest
Dieedi edukus sõltub hormoonidest Foto: SCANPIX

Hispaania toitumisteadlaste sõnul ei õnnestu osal inimestel dieeti edukalt lõpuni viia, hoolimata sellest, et esialgu neil kaal langeb.

Põhjus võib peituda selles, milline on niinimetatud näljahormoonide tase enne dieedikuuri algust, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Hormoonid näitavad, kas dieet õnnestub või mitte.

Uuringus tehti katse, milles osales 104 ülekaalulist meest ja naist. Nad pidid kaheksa nädalat olema dieedil, mis sisaldas vähe kilokaloreid. Teadlased uurisid katsealuseid uuesti 32 nädalat pärast dieeti.

Uuring näitas, et dieedi ajal kaotatud kilogrammid hakkasid kiiresti tagasi tulema neile, kelle veres oli uuringu alguses suures koguses leptiini- ja väikses koguses greliinihormooni.

Teadlaste sõnul ei ole veel täitsa kindel, kas kaalus alla võtmine sõltub ainult näljahormoonidest või seostub sellega veel midagi.

Kui hormoonid mängivad kehakaalu langetamisel põhirolli, siis saab nende taseme muutmisega saavutada püsiva normaalse kehakaalu.

Kuid hormoonitasemete muutmisel võib olla ka kõrvalmõjusid. Näiteks seostatakse liiga suurt leptiinikogust eakamatel dementsuse ja Alzheimeri tõvega.

Hormoon greliin aga kasvatab isu ja aitab kasvuhormooni tekkele kaasa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles