Suurbritanniast leiti haruldane Rooma kiiver-mask

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christie´s oksjonimaja esindaja tutvustamas Rooma ajastust pärit maski
Christie´s oksjonimaja esindaja tutvustamas Rooma ajastust pärit maski Foto: SCANPIX

Suurbritanniast Cumbriast tuli päevavalgele Rooma aegne pronksist kiiver-mask.

Briti saartelt on varem leitud veel kaks sarnast maski, kirjutab The Telegraph.

Maski avastas oma metallidetektori abil üks aareteotsija Crosby Garreti küla lähistel asuvalt põllult. Mask sai leiukoha järgi nimeks Crosby Garrett Helmet.

Asjatundjate arvates võis Rooma sõdur seda maski kanda mingitel paraadidel. See mask võis olla ehitud ka sulgedega.

See kiiver-mask pannakse Londonis Christie´s oksjonimaja oksjonile 7. oktoobril. Selle hinnaks arvatakse kujunevat 300 000 naela.

Christie`s oksjonimaja esindaja sõnul on selle maski puhul tegemist Rooma tippajastu väga peene metallitööga.

«Aardeotsijale on selline leid kulda väärt. Kui ma seda esimest korda nägin, vaatas mulle vastu detailirohke nägu. Ma lihtsalt ei suutnud oma silmi uskuda,» lausus Christie´s oksjonimaja esindaja Georgiana Aitken.

Rooma ajaloolane Lucius Flavius Arrianus Xenophon kirjeldab selliseid maske oma sõjateoses «Ars Tactica». Sellised kiivermaskid näitasid auastet ning head ratsutamisoskust.

Ratsanikud kandsid neid religioossetel või külaliste vastuvõtu pidustustel, kus kaks ratsanike salka mängisid ette mõne lahingu.

Koos maskiga kanti ka esindusrõivaid.

1796. aastal leiti Rooma aegne kiiver-mask, mis sai leiukoha järgi nimeks Ribchester Helmet. See asub praegu Briti muuseumis. Teine selline avastati 1905. aastal ja kannab nime Newstead Helmet. Selle asukoht on Šotimaal Edinburghi antiigimuuseumis.

Briti saared kuulusid Rooma impeeriumi koosseisu 43 – 410 pKr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles