Gaius Appuleius Diocles teenis rohkem kui Usain Bolt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellised võisid välja näha Vana-Rooma kaarikuajamise võistlused. Fotol võiduajamiste rekonstruktsioon Prantsusmaal Puy du Fous
Sellised võisid välja näha Vana-Rooma kaarikuajamise võistlused. Fotol võiduajamiste rekonstruktsioon Prantsusmaal Puy du Fous Foto: Wikipedia.org

Miljonitesse dollaritesse ulatuvad sponsorlepingud, mis on sõlmitud näiteks maailma esisprinteri Usain Bolti, motosportlase Valentiono Rossi ja tennisist Maria Šarapovaga, on väga väikseid võrreldes sellega, mida kunagi teenisid Vana-Rooma kaarikuajajad.

USA Pennsylvania ülikooli ajaloolase Peter Strucki sõnul teenis näiteks teisel sajandil pKr elanud kirjaoskamatu kaarikuajaja Gaius Appuleius Diocles auhinnarahana üüratu summa, mis oli 35 863 120 sestertsi, kirjutab Discovery News.

Ajaloolase sõnul ületas see summa mitmekordselt tänapäeva sportlaste poolt teenitavad summad. Isegi «sportlaste miljardäriks» tituleeritud golfar Tiger Woods on Gaius Appuleius Dioclesi kõrval vaene.

Säilinud kirjutiste järgi sündis kuulus kaarikuajaja Lusitanias, mis on tänapäeva Centro Region Portugalis. Ta alustas oma sportlaskarjääri 18-aastasena 122. aastal pKr.

Vana-Rooma kaarikuajajate elu ei olnud lihtne. Tihtipeale olid nad orjad, kes tahtsid vabaks saada.

Kaarikuajajate võistlused toimusid Roomas Circus Maximusel, kus nad läbisid 4000-meetrise teekonna.

«Need, kes selles julmas võistluses ellu suutsid jääda ning võistluse lõpetada, olid õnnega koos. Kolm esimest said auhinnad,» selgitas Struck.

Kaarikuajajad pidid juhtima neljast ja rohkemast hobusest koosnevaid rakendeid.

Nende varustusse kuulusid nahast kaitsekiiver, lõuakaitse, kehakaitse, piits ja terav nuga, millega lõigati kaariku ümberminekul rihmad läbi.

Kaarikuajajad olid jagatud tänapäeva vormel-1 sarnaselt meeskondadesse. Roomas olid need Punane, Roheline, Sinine ja Valge meeskond.

Sportlased sõltusid meeskondadele jõukate sponsorite poolt jagatud rahast.

Diocles võitis oma esimese võistluse aasta pärast debüüti, esindades Valgete meeskonda. Neli aastat hiljem võistles ta Rohelise meeskonna ridades. Kuid kõige edukamad hetked olid tal hoopis Punases meeskonnas, kuhu ta jäi kuni oma karjääri lõpuni. Ta jäi «pensionile» 42 aasta, seitsme kuu ja 23 päeva vanuselt.

4257 võistlusest võitis ta 1462 ning teisena lõpetas 861 korral. Üheksa hobust aitasid tal 100 korral võitjaks tulla ning hobune, kelle nimi oli Pompeianus, tegi tast 200 korral võitja.

Kuigi mitmed ta kaassportlased võitsid temast rohkem võistlusi, sai Dioclesest oma ajastu jõukaim kaarikuajaja. Näiteks 29 võiduga pistis ta taskusse juba väga suure summa – 1 450 000 sestertsi.

Strucki arvutuste kohaselt teenis Diocles oma karjääri jooksul kokku 35 863 120 sestertsi. Selle summa eest oleks saanud aasta jooksul kogu Rooma elanikkonna toidetud või siis seda oleks Rooma armee vallutusretkedel jätkunud paariks kuuks.

Kui Dioclese võiduraha tänapäeva vääringusse, näiteks dollaritesse ümber arvutada, siis oleks see summa 15 miljardit dollarit. Arvatakse, et Diocles on läbi aegade kõige rohkem teeninud sportlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles