Pikas perspektiivis tuleb läbikukkumine kasuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmosesüstik Challenger
Kosmosesüstik Challenger Foto: Wikipedia.org

USA Colorado ärikolledži psühholoogid leidsid, et üksikisikud ja organisatsioonid, kes mõnes asjas läbi kukuvad, on pikaajalises perspektiivis siiski edukad.

Uurijate sõnul annab läbikukkumine parema õppetunni, kui edu ning karmist õppetunnist saadut enam ei korrata, kirjutab sciencedaily.com.

«Edu tekitab hea tunde, kuid läbikukkumine õpetab rohkem. Leidsime, et eduga kaasnenud teadmised kadusid üsna kiiresti, samas kui karmi kogemuse õppetunnid jätsid jälje pikaks ajaks,» selgitas uuringut juhtinud organisatsioonikäitumise psühholoog Vinit Desai.

Ta lisas, et paljudel organisatsioonidel ei ole kombeks läbikukkumist lahata ning sellele energiat mitte kulutada.

«Analüüsimise asemel hakatakse töötajaid vallandama ning «tulekahju kustutama». Tegelikult tuleks kõigepealt analüüsida ja õppetunnist õppust võtta,» jätkas psühholoog.

Teadlased uurisid USA kosmoseorganisatsiooni NASA ja sellega seotud firmasid. Need valiti uuringuobjektiks selle tõttu, et seal maksavad vead ja läbikukkumised väga palju, isegi inimelu hinna.

Desai võrdles kosmosesüstikute Challenger ja Atlantis lende.

1986. aastal Challengeri lennul tekkis probleem – isolatsioon murdus. Sel korral lõppes see süstiku hävinemise ja seitsme astronaudi hukuga.

Challengeri õnnetus viis süstikulendude katkemiseni ja tõi kaasa põhjaliku uurimise. Juhtumi uurijad tegid 29 ettekirjutust, kuidas tulevikus sarnaseid katastroofe ära hoida.

2002. aastal Atlantise lennul tekkis sama probleem isolatsiooniga. Kuna katastroofi ei tekkinud, siis ei pööratud sellele eriti tähelepanu.

«Atlantise lendu peetakse edukaks, Challengeri oma aga läbikukkunuks. Vea tegemine sunnib rohkem pingutama ja uutele lahendustele avatud olema,» lausus Desai.

 Teadlane soovitas ka väikesi vigu analüüsida, sest selline analüüs aitab tulevikus suuremaid vigu ennetada.

«Kaugemas perspektiivis on vead ja läbikukkumised kasulikud, kuna neist õpitakse. Karmid õppetunnid hoiavad samade vigade kordamise eest. Võib öelda, et läbikukkumine võib tulevikuedu võtmeks olla,» nentis uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles