Üle 100 miljoni aasta tagasi elas «kass-krokodill»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus «kass-krokodillist»
Kunstniku nägemus «kass-krokodillist» Foto: abitofscience.com

Paleontoloogid avastasid üle 100 miljoni aasta tagasi elanud kassisuuruse krokodilli jäänused.

Pakasuchus kapilimai nimeks saanud iidsel loomal  oli sale keha, imetajate hammastele sarnased hambad ja peenikesed jalad,  kirjutab sciencedaily.com.

Leid näitab, et eelajaloolisel ajal oli roomajate liike praegusest märgatavalt rohkem.

Need krokodillid elasid tänapäeva Aafrika aladel, olles maismaaloomad, kes toitusid putukatest ja väikestest loomadest.

Uue roomajaliigi jäänused avastati Tansaaniast 105 miljoni aasta vanusest jõeäärsest kaljust. Kokku avastati üks terviklik ja seitse osalist skeletti.

«Esmapilgul paistab, nagu oleks see krokodill tahtnud imetaja olla, sest tal on imetaja hammastele sarnased hambad. Meid huvitab, miks see loom nii kummaliselt imetajasarnane oli,» lausus USA Ohio ülikooli teadlane Patrick O`Connor.

Ta lisas, et sellel krokodillil olid tugevast luust plaadid vaid sabal, mitte kogu kehal nagu teistel krokodillilistel. See tähendas seda, et loom oli küllaltki liikuv ning sai kuival maal hästi hakkama.  

«Kass-krokodilli» anatoomiline uuring näitas, et ta toitus putukatest ja väikeloomadest.

Krokodill sai teadusliku nime suahiilikeelse sõna «paka» järgi, mis tähendab «kassi», teine pool on aga vanakreekakeelne sõna « souchos», mis on «krokodill».

«Kui me ta hambaid nägime, mõistsime, et tegemist on uue ja huvitava liigiga,» lisas O`Connor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles