Bioloog: inimesed võivad elada 1000-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aubrey de Grey
Aubrey de Grey Foto: Wikipedia.org

Briti molekulaarbioloogi ja gerontoloogi Aubrey de Grey sõnul on inimeste eluiga võimalik pikendada 1000 aastani.

47-aastase teadlase kinnitusel saab vananemist aeglustada ja edasi lükata, kirjutab The Guardian.

De Grey arvates on juba lähitulevikus rakkude vananemist aeglustavad ning selle abil inimese eluiga pikendavad ravimid või tehnoloogiad olemas.

«Rakkude vananemise ja uute rakkude aeglasema tekke tagajärjel organism vananeb. Vananedes organism nõrgeneb ning tekivad mitmed haigused. Tööstusriikides sureb 90 protsenti inimesi vanaduse tagajärjel. Kogu maailmas sureb päevas 150 000 inimest, kaks kolmandikku neist on eakad,» lausus uurija.

Inimkond on nooruse säilitamise ja surma edasilükkamisega tegelenud alates ürgajast ning siiani ei ole just edukad oldud.

«Meie organismis on olemas suurepärane vananemisvastane süsteem, kuid see ei ole 100 protsenti töökindel. Selles on väikesed näpuvead, mis lubavad tekkida teatud tüüpi molekulaar- või rakutasandi kahjustustel. Need kahjustused kuhjuvad. Organism püüab rakukahjustustega võidelda, kuid tavaliselt jääb alla. Tänapäevane ja tuleviku biotehnoloogia võib aga aidata organismi eluiga pikendada, aidates rakukahjustusi kas ennetada või vältida,» jätkas de Grey.

Teadlase sõnul mängivad organismi töös tähtsat rolli metabolism ja selle mõjud.

«Metabolism koosneb keerulistest biokeemilistest ja rakutasandi protsessidest. Need püüavad organismi elus hoida, kuid neil on kahjulikke kõrvalmõjusid,» jätkas mikrobioloog.

Need kõrvalmõjud algavad juba emaüsas enne meie sündi ning jätkuvad terve meie elu jooksul.

«Elu jooksul koguneb rakkudes ja nende ümber erinevat tüüpi molekulaarjääke. Ehk rakk sureb ning seda ei asendata kohe uue raku või rakkudega. Sellised rakusurmad akumuleeruvad ja siis tekivad juba patoloogiad,» nentis de Grey.

Teadlase sõnul on ka selliseid rakke, mis saavad käsu «surra», kuid seda siiski ei tee. Veel on rakke, mis hakkavad massiliselt vohama. Selle tagajärjeks on vähk.

De Grey sõnul on inimese eluiga võimalik rakuprotsessidesse sekkumisega pikendada mitu korda. Kui praegu on 100-aastased väga eakad, siis tulevikus võidakse selles vanuses alles noored olla.

«Arvan, et järgnevad põlvkonnad võivad tulevikus saada teraapiaid, mis nende eluiga pikendavad,» nentis uurija.

De Grey sõnul võivad eluea pikenemisest tekkida küll uued ülemaailmsed sotsiaalprobleemid, kuid need on kas ennetatavad või ületatavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles