Kleopatra võis tõesti pärlikokteili juua

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kleopatrat kujutav büst Saksamaal Berliinis Altes Museumis
Kleopatrat kujutav büst Saksamaal Berliinis Altes Museumis Foto: Wikipedia.org

USA teadlaste tehtud eksperimendi kohaselt võib vana legend, et Egiptuse kuninganna Kleopatra pärlikokteili jõi, tõde olla.

Legend pajatab, et jõukuse ja võimu näitamiseks vedas Kleopatra VII oma armukese, Rooma väejuhi Marcus Antoniusega kihla, et ta suudab ühe söögikorraga ära kulutada hiigelsumma – kümme miljonit sestertsi, kirjutab Discovery News.

«Varem antud instruktsiooni kohaselt asetas teenija ta ette lauale karika äädikaga. Siis võttis ta kõrvast pärlkõrvarõnga ja pani selle äädikasse, kus see lahustus. Ta jõi joogi ära,» seisab Plinius Vanema (23 – 79 pKr.) kirjutatud «Looduse ajaloos».

Kuid Kleopatra pärl ei olnud tavaline pärl. Pliniuse sõnul oli tegemist «maailma suurima pärliga, mille väärtus ulatus kümne miljoni sestertsini».

Tänapäeva õpetlaste jaoks on see lugu lihtsalt väljamõeldis.

Kuid USA Montclairi ülikooli teadlased tahtsid kontrollida, kas sel võib siiski tõepõhi all olla.

Nad tegid katse äädika ja viiekaraadise pärliga, uurimaks, kas äädikhape suudab lahustada kaltsiumkarbonaati.

«Vaja on vaid äädikat ja pärli. Katses kasutasime supermarketites müüdavat äädikat. Vanas Roomas oli kasutusel veiniäädikas ning just seda võis ka Kleopatra kasutada,» lausus katse eestvedaja Prudence Jones.

Jones leidis, et viieprotsendises äädikalahuses lahustub üks gramm kaaluv pärl 24 – 36 tunni jooksul. Protsess jättis nõu põhja väikeses koguse heledat, läbipaistvat geelisarnast ainet.

«Pärlis sisalduv kaltsiumkarbonaat reageeris äädikhappega, tekitades kaltsiumatsetaadi, vee ja süsinikdioksiidi,» selgitas teadlane.

Pärlikokteil olevat küll martinist viletsama maitsega, kuid siiski joodav.

«Pärlis sisalduv kaltsiumkarbonaat neutraliseerib osa happest, selle tõttu ei ole jook nii kõrvetav kui puhas äädikas,» lisas Jones.

Eksperiment lükkas ümber ka Kleopatra kokteili kohta käinud eksiarvamuse, et pärl sai lahustuda vaid väga happelises äädikas.

«Liiga happelises keskkonnas võtab pärli lagunemine märgatavalt kauem aega,» nentis uurija.

Teises katses kasutati keedetud äädikat ja tükkideks tehtud pärli. Siis toimus reaktsioon vähem kui kümne minuti jooksul.

«Plinius ei täpsustanud kui kaua pärli lahustamine aega võttis. Suure pärli puhul peaks selleks kuluma üle ööpäeva. Kuid nüüdne katse näitas, et Kleopatra võis pärlit sellisel viisil lahustada, selleks raha kulutada ning pärlikokteili ära juua,» võttis Jones asja kokku.

Kleopatra VII (jaanuar 69 Aleksandria – 12. august 30 eKr.) oli hellenistliku Egiptuse viimane valitseja aastatel 51–30 eKr.

Suhtest Rooma väejuhi ja riigimehe Julius Caesariga sündis Kleopatral poeg Caesarion. Hiljem abiellus Kleopatra Marcus Antoniusega, aga kui too Octavianuselt lüüa sai, tegid Kleopatra ja Antonius enesetapu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles