Taliban treenib ahve USA sõdureid tapma?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taliban treenib ahve USA sõdureid tapma?
Taliban treenib ahve USA sõdureid tapma? Foto: SCANPIX

Hiljuti käis maailma meediast läbi teade, et radikaalne islamiliikumine Taliban on hakanud USA ja NATO sõdurite tapmiseks Afganistanis ahve koolitama hakanud.

Militaarekspertide ja loomateadlaste arvates on tegemist väljamõeldisega, kirjutab Live Science.

Hiina People`s Daily avaldatud kirjutises seisab, et Talibani mässulised kasutavad makaakide ja paavianide treenimisel tasu ja karistamise süsteemi.

«Taliban õpetab ahvidele relvade käsitsemist ning USA sõjaväevormi suunas tulistamist,» kirjutas Hiina väljaanne.

Loomateadlaste sõnul võib ahvidele õpetada igapäevaseid lihtsaid asju, nagu tulede põlema panemine ja kustutamine, kuid mitte relvade tundmaõppimist ja nende kasutamist.

«Kuidas saab keegi rääkida ahvidest, kes suudavad kasutada AK-47 või mingit sarnast relva. See on lihtsalt võimatu,» lausus California ülikooli loomateadlane William Mason.

Mason lisas, et inimesed võivad ahvidele küll näidata, kuidas sihtida ja päästikule vajutada, kuid loomadel pole siiki neid kognitiivseid omadusi, mis inimesel.

Hiina väljaande väitel tsiteerisid nad anonüümseid Briti ja USA sõjaväeallikaid.

USA sõjaline väljaanne Stars and Stripes intervjueeris NATO esindajat, kelle arvates Taliban ei tegele ahvide väljaõpetamisega ning jutt relvakäsitsemise oskusega ahvidest on väljamõeldis.

Kuid inimesed on ahve ja muid loomi sõjategevuses kasutanud. Näiteks pommi- ja miiniotsijate ning saadetiste edastajatena, kuid mitte iialgi relvaga sihtijatena.

 «Parim, mida loomad teha saavad, on lõhkemoona otsida. Kuid kui anda ahvile selline keeruline asi nagu relv, siis võib ta tappa nii enda kui ka kõik tema ümbruskonnas. Ahvi treenimine sõduriks on jaburus,» jätkas Mason.

Masoni sõnul on primaatide kogukondade vahelised sõjad täiesti olemas. Kuid neid ei saa võrrelda siiski inimühiskonna sõdadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles