Briti aardekütt asub otsima legendaarset Lima aaret

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Costa Ricale kuuluv Isla del Coco
Costa Ricale kuuluv Isla del Coco Foto: Wikipedia.org

Costa Rica valitsus andis Briti aardekütile loa otsida legendaarset Lima aaret, mis arvatakse asuvat Costa Ricale kuuluval Cocose saarel (hispaania keeles Isla del Coco).

Briti Mike Munroe arvates suutis ta kindlaks teha paiga, kus see 100 miljoni naela väärtuses aare maetud on, kirjutab The Telegraph.

54-aastane aardekütt on aarde asupaiga otsingutega tegelenud üle kümne aasta.

See aare viidi laevaga Peruu pealinnast Limast ära Hispaania võimu viimastel päevadel 1823. aastal.

Aare sisaldas 113 puhtast kullast religioosset kuju, kaasa arvatud ühte suur kullast Neitsi Maarja kuju, 200 kasti vääriskive, 273 kalliskividega kaunistatud mõõka, 1000 teemanti, puhtast kullast kroone, 150 kullast ja hõbedast küünlajalga ning kulla- ja hõbedakange.

Hispaanlased panid aarde laevale Mary Dear ja see pidi kapten William Thompsoni juhtimisel jõudma Hispaania kontrolli all olevasse Mehhikosse.

Kuid Thompson otsustas piraatluse kasuks ning tappis laeval olnud kõrged võimukandjad, kaasa arvatud piiskopi.

Siis seilas ta Cocose saarele, mis asub Costa Rica rannikust 560 kilomeetri kaugusel. Väidetavalt mattis ta aarde sinna maha.

Seda aaret on otsitud juba palju aastaid, kuid seni ei ole leitud.

Munroe uuris aarde asupaiga leidmiseks vanu käsikirju ja arhiividokumente.

«Costa Rica valitsus andis lõpuks ametliku loa seda aaret otsida. Alates 1930. aastatest on aarde otsimiseks tehtud 26 ekspeditsiooni. Arvan, et mul see õnnestub,» lausus inglane.

Samuti sai Munroe loa kasutada metalli kindlaks tegevaid ja maapinnast kolmemõõtmelise pildi andvaid seadmeid.

Londonis asuva Costa Rica saatkonna esindaja sõnul ei ole see just tavaline, et riik annab maailmapärandi paigaks olevas kohas õiguse otsinguteks.

Esindaja lisas, et luba anti, kuna otsingud ei ohusta sealset puhast ja ainulaadset looduskeskkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles