Väike grupp varajasi inimesi jäi ellu tänu «Eedeni aiale»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike grupp varajasi inimesi jäi ellu tänu «Eedeni aiale». Fotol Pinnacle Pointis asuvate koobaste uurimine
Väike grupp varajasi inimesi jäi ellu tänu «Eedeni aiale». Fotol Pinnacle Pointis asuvate koobaste uurimine Foto: fossilscience.com

USA Arizona ülikooli inimeste päritolu uuringute instituudi teadlaste sõnul oli Aafrika lõunarannikul niinimetatud Eedeni aed, tänu millele jääajal elanud varajased inimesed ellu jäid.

See «Eedeni aed» võis 195 000 aastat tagasi olla ainus paik maailmas, mis ei olnud jääga kaetud ning kus inimasustus pidevalt säilis, kirjutab news.com.au.

Nüüd tehtud uuringud näitasid, et kliimamuutuse tingimusest oli Aafrika selles piirkonnas rikkalik taimkate ning meres palju mereloomi, mis aitasid neil inimestel ellu jääda.  

«Peaaegu kohe pärast seda kui Homo sapiens ilmus, ohustas teda kliimamuutuse tõttu väljasuremine. Hiljutine uuring näitas, et Aafrika lõunaosas olnud leebema kliimaga ala oli ainus paik, kus varajased inimesed ellu jäid,» selgitasid antropoloogid.

Osa teadlasi on veendunud, et 195 000 aastat tagasi olnud jääajal langes inimeste arv umbes paarisaja isendini. Teiste sõnul ei ole selle kohta mitte mingisugust teaduslikku tõendusmaterjali.

Oma teooria kinnitamiseks tegid antropoloogid väljakaevamisi Lõuna-Aafrika Vabariigis Pinnacle Pointis asuvates koobastes, mis on rikkad inimkultuuri jäänuste poolest.

Pinnacle Point asub 386 kilomeetri kaugusel Kaplinnast idas.

Uurijad avastasid koopast jäänuseid, mille vanus võib olla vähemalt 164 000 aastat ja vanemadki.

«Hoolimata karmist kliimast ja mujal inimkonna väljasuremisest, säilis Pinnacle Pointis inimasustus puutumatuna,» laususid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles